Διεθνή

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η πρόταση της Κομισιόν βάλλεται από Βορρά και Νότο!


Η πρόταση της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των 27. Η Κομισιόν δέχεται «πυρά» τόσο από τον Βορρά όπου κυριαρχεί η αντίθεση της Γερμανίας, όσο και από το Νότο με προεξάρχουσα την Ιταλία.
 
Οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες της βόρειας Ευρώπης, με επικεφαλής τη Γερμανία, ζητούν μια πιο αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου. Εκφράζουν φόβους ότι η Κομισιόν θα πολιτικοποιήσει την εφαρμογή του και θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

Οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, το χρέος της οποίας φθάνει το 150% του ΑΕΠ, θεωρούν την υφιστάμενη υποχρέωση για δημόσιο έλλειμμα 3% και δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΠΕ υπερβολικά αυστηρή και επιμένουν να απελευθερωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Τα εμβληματικά όρια, τα οποία έχουν καθορισθεί για το δημόσιο έλλειμμα των κρατών μελών, θα διατηρηθούν βάσει των προτάσεων της Επιτροπής. Όμως για να προωθηθούν οι επενδύσεις, η Κομισιόν επιθυμεί να δώσει στα κράτη μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και να καθορίσει λιγότερο δραστικές και πιο ρεαλιστικές πορείες για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Στοκχόλμη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε πως ο στόχος των 27 να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση πριν από το τέλος της χρονιάς είναι «πολύ φιλόδοξος».
«Σ' αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσει η νομοθετική διαδικασία», δήλωσε.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ωστόσο «αισιόδοξος ότι θα φθάσουμε σε καλά αποτελέσματα» επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα τα κράτη μέλη, παρά τις διαφορετικές απόψεις, έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Το γεγονός ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης προκαλεί επικρίσεις τόσο από τις «φειδωλές» χώρες του βορρά όσο και από τις χώρες του νότου αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι το σχέδιο αυτό της Κομισιόν είναι «πολύ ισορροπημένο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα