Οικονομία

Συμφωνία στην ΕΕ για αναθεώρηση της ΚΑΠ– Εκεχειρία στα μπλόκα των αγροτών


 Αποκλιμάκωση της έντασης και “εκεχειρία” τριών εβδομάδων αναμένεται στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, μετά την απόφαση των 27 υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της ΚΑΠ. Η συμφωνία αφορά την “πρόθεση” και όχι το περιεχόμενο της αναθεώρησης, για το οποίο αναμένονται μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, αλλά και νέες αντιδράσεις-κινητοποιήσεις αγροτών στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 Ενα σημαντικό θετικό στοιχείο είναι ότι η Κομισιόν και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Βέλγος υπουργός Γεωργίας David Clarinval δεσμεύτηκαν ότι η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί υπό την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – δηλαδή πριν από  τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

 Οσον αφορά τις αλλαγές που θα γίνουν στην ΚΑΠ, κρίσιμες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 21-22 Μαρτίου, όπου το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά και θα γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, τουλάχιστον όσον αφορά τους βασικούς άξονες και τα σημαντικότερα ζητήματα.

 Τις ημέρες της Συνόδου, οι μηχανές των τρακτέρ θα “ανάψουν” πάλι στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς τα αγροτικά συνδικάτα  θα επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

 Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση. Η προεδρία του Συμβουλίου θα αποστείλει τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών για εξομάλυνση των διαφορών απόψεων και για συγκερασμούς προτάσεων.
 Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σε συνεργασία με τους αρχηγούς των κρατών μελών θα καταλήξουν στο κείμενο της αναθεώρησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα