Διεθνή

Συμφωνία ΟΗΕ και Βενεζουέλας για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων


H Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Βενεζουέλα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο κυρίως να ανοίξει μόνιμο γραφείο στη χώρα αυτή.

Σε ανακοίνωση, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι αυτό το Μνημόνιο υπογράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου μεταξύ της Ύπατης Αρμοστού Μισέλ Μπατσελέτ και του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάθα.

"Η Ύπατη Αρμοστεία και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε στενή συνεργασία με τις αρχές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των κατοίκων της χώρας", είπε η Μπατσελέτ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα επικρίθηκε έντονα από την Μπατσελέτ, η οποία πρόσφατα αποδοκίμασε το γεγονός ότι τα βασανιστήρια και οι αυθαίρετες κρατήσεις συνεχίζονται στη χώρα.

Η Μπατσελέτ ζήτησε από το Καράκας, έως σήμερα χωρίς επιτυχία, να διαλύσει τις Ειδικές Δυνάμεις Δράσης (FAES, ένα επίλεκτο σώμα της εθνικής αστυνομίας που συγκροτήθηκε το 2017) τις οποίες ο ΟΗΕ κατηγορεί για τη διάπραξη εξωδικαστικών εκτελέσεων.

Το "έγγραφο συνεργασίας" που υπογράφηκε από τον ΟΗΕ και τη Βενεζουέλα ισχύει για έναν χρόνο και "παρέχει μια βάση για τη συνέχιση του διαλόγου, ενόψει της μελλοντικής επίτευξης συμφωνίας για την εγκατάσταση γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Βενεζουέλα", ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία.

Εν αναμονή, η Βενεζουέλα αποδέχεται τη "συνεχή παρουσία" δύο εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας και υπόσχεται να επιτρέψει στους ειδικούς του ΟΗΕ να έχουν πρόσβαση στα κέντρα κράτησης και να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη τη χώρα.

Η συμφωνία αποσκοπεί επίσης στη "βελτίωση της προστασίας και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μια σειρά νέων μέτρων", όπως η ενίσχυση εθνικών μηχανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται επίσης να διευκολύνει τις επισκέψεις των ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ κατά τα δύο επόμενα χρόνια.

Οι λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων αυτών αναμένεται να διευκρινιστούν σε ένα μελλοντικό πλάνο εργασίας που θα καταρτιστεί εντός 30 ημερών μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

Η Βενεζουέλα διανύει εδώ και μήνες βαθιά πολιτική κρίση, με την έντονη διαμάχη μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και αναγνωρίστηκε ως τέτοιος από περίπου πενήντα χώρες.

Η χώρα πλήττεται επίσης από σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από ένα πετρελαϊκό εμπάργκο και τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις