Άμυνα & Διπλωματία

Συμφωνία για τον EastMed: Τι σημαίνει γεωπολιτικά για την Ελλάδα


Η αναβάθμιση διεθνώς του ρόλου της Ελλάδας και τη Κύπρου, αποδεικνύεται με τη στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία για την κατασκευή του Αγωγού EastMed με το Ισραήλ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τη σημερινή τριμερή στην Μπερ Σαβά. 

Βαρύνουσα σημασία δίνει και η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στις επαφές καθώς φαίνεται πως οι ΗΠΑ συμπαρίστανται στην ενεργειακή προσπάθεια, ενώ παραμένουν οι σκέψεις για τη συνέχιση του αγωγού προς την Ιταλία, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να προστεθεί και η Αίγυπτος στο εγχείρημα εφόσον προχωρήσει η τροφοδότηση της Ευρώπης.

Στη σημερινή τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στην Μπερ Σεβά, στην οποία συμμετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, «έκλεισε» η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Ο αγωγός θα συνδέει, στο τμήμα που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Μεγαλόνησο με την Κρήτη υποθαλάσσια, και στη συνέχεια επίσης υποθαλάσσια την Πελοπόννησο και κατ' επέκταση την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο σχεδιασμό υπάρχει και η Ιταλία, η οποία δεν είναι αρνητική να τροφοδοτείται από τη συνέχεια του αγωγού, όμως αυτό θα αποφασιστεί αργότερα.

Ο EastMed είναι το "αντίπαλο δέος" του Turkish Stream στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια κίνηση που στηρίζεται και από τις ΗΠΑ, και μπαίνει ως εμπόδιο έναντι της ρωσοτουρκικής ενεργειακής συμφωνίας. Γεωπολιτικά αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα - και στην Κύπρο - να έχουν περισσότερες πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο καθώς στο ρωσικό, το Αλγερινό και Αμερικανικό (LPG τα δύο τελευταία), προστίθεται και το αέριο που θα μεταφέρει ο EastMed. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην Ελλάδα ενώ σε συνδυασμό με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες μεγαλύτερη και λιγότερη εξάρτηση σε ενεργειακές πηγές. 

Στην περίπτωση που ο αγωγός φτάσει στην Ιταλία, η Ελλάδα θα αποκτήσει μεγαλύτερη γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση στην ευρύτερη περιοχή αφού θα τροφοδοτεί την Ευρώπη και αν προστεθεί και η Αίγυπτος τότε η τετραμερής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου θα γίνει βασικός ενεργειακός παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, θα υπογραφεί στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κρήτη,

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την τριμερή σημείωσε ότι ο εν λόγω αγωγός αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή και αποτελεί «γέφυρα» συνεργασίας για την ειρήνη και τη συνανάπτυξη, καθώς -όπως είπε- οι ενεργειακοί αγωγοί δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συγκρούσεων, γι αυτό και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες χώρες να συμμετάσχουν, εφόσον σέβονται τις ίδιες αξίες και αρχές.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι στο εξής οι Τριμερείς Σύνοδοι σε ελληνικό έδαφος θα γίνονται στην Κρήτη και αυτό σηματοδοτεί πως η Κρήτη είναι το νησί της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή, καθώς από αυτό θα διέρχεται ο αγωγός East Med.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της Τριμερούς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκόμισε πλούσια εμπειρία σε θέματα κυβερνοασφάλειας, μυστικών υπηρεσιών και άμυνας, γιατί, όπως παρατήρησε, οι απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές που γνωρίζαμε.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Νετανιάχου τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου νέου τύπου στη Θεσσαλονίκη, που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για συνέργειες ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικές, αλλά και επιχειρήσεις από τα υπόλοιπα Βαλκάνια. «Είναι μία επένδυση στο μέλλον» υποστήριξε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση και τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στη χώρα και δήλωσε ότι στην Τριμερή συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών για τις εξελίξεις.

Την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην κατασκευή του αγωγού East Med εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Τριμερούς (είναι η πρώτη φορά) και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στη Σύνοδο της Κρήτης είναι πιθανό να συμμετάσχει και πάλι αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Για τη σημασία του αγωγού East Med μίλησαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισήμανε πως θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, επίσης, απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής και σε άλλες χώρες, θέτοντας ως προϋπόθεση τον σεβασμό του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Μετά τις δηλώσεις Μπ. Νετανιάχου, Ν. Αναστασιάδη, Αλ. Τσίπρα και Ντ. Φρίντμαν ανέβηκαν στο πάνελ Ελληνες και Κύπριοι νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την πρακτική άσκησή τους σε νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ. Οι τρεις ηγέτες τους χαιρέτισαν καθέναν ξεχωριστά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις