Τράπεζες

Συγχρηματοδότηση από ΕΕ και EBRD για τη στήριξη του τουρισμού στην Αλβανία


Τη συγχρηματοδότηση, με το ποσό των 105 εκατομμυρίων ευρώ, πενταετούς έργου στήριξης του τουρισμού στην Αλβανία, ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Σε ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλβανία επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει πίστωση ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και η ΕΤΑΑ οικονομικούς πόρους 65 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου. Από την έναρξη της παρουσίας της στη χώρα, η ΕΤΑΑ έχει επενδύσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ σε 87 έργα.

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στοχεύει στην ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών της χώρας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος σε περιοχές όπως η Σκόδρα και το Φιέρι. "Ο τουρισμός είναι σημαντική πηγή εισοδήματος και, παράλληλα, δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης σε πολλές οικονομίες", επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Αλβανία το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσε αύξηση 2,7% -σε ετήσια βάση -και ανήλθε σε 695.027 άτομα.