Διεθνή

Σύγκρουση Πολωνίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά


Μία απρόσμενη ρωγμή εμφανίζεται στο μέχρι στιγμής αρραγές μέτωπο της Δύσης για την Ουκρανία με αφορμή τις ...εξαγωγές σιτηρών. Μετά την απόφαση της Ρωσίας να μην παρατείνει τη συγκατάθεσή της για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μέσω ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα, το Κίεβο αναζητά εναλλακτικές οδούς.

Πάντως η κυβέρνηση της Πολωνίας, παρά την κατά τα άλλα αμέριστη συμπαράσταση προς τους Ουκρανούς, δεν επιτρέπει την εισαγωγή σιτηρών από τη γειτονική χώρα, προστατεύοντας τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών. Και αυτό, παρότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τερματίζονται οι περιορισμοί στις εισαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία απάντησαν ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με την απόφαση των Βρυξελλών. Η Σλοβακία επιδιώκει ήδη έναν διμερή διακανονισμό, μιλώντας απευθείας με τους Ουκρανούς. Αλλά η ρητορική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Βαρσοβία κλιμακώθηκε γρήγορα.Ίσως γιατί η Πολωνία διανύει προεκλογική περίοδο, με το εθνολαϊκιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι να αγωνίζεται για την παραμονή στην εξουσία, με αντίπαλο τη φιλελεύθερη, φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση του πρώην πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ένταση στις διμερείς μας σχέσεις έχει σχέση με τον προεκλογικό αγώνα στην Πολωνία» δηλώνει ο Ουκρανός αναλυτής Μιχαΐλο Πάσκοφ στην πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita.  


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις