Πολιτική

Συγκρότηση επιτροπής που θα συντονίζει τις ελληνοκινεζικές πολιτιστικές ανταλλαγές


Ο υπουργός Πολιτισμού της Κίνας Luo Shugang στη συνάντηση του με την Ελληνίδα ομόλογο του, Λίνα Μενδώνη, στο Πεκίνο, αναφέρθηκε αρχικά στην επίσκεψη του πρόεδρου Xi Jinping, ως επιβεβαίωση του ιστορικά υψηλού επιπέδου των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

«Με την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Πρόεδρός μας υπογράμμισε την έμφαση που αποδίδει στον Πολιτισμό και στον διαπολιτισμικό διάλογο», σημείωσε ο Κινέζος υπουργός Πολιτισμού. Το Forum Αρχαίων Πολιτισμών αποτελεί για την Κίνα, εργαλείο εμπέδωσης της αξίας της πολιτιστικής συνεργασίας».

Εν συνεχεία, επισήμανε ότι η χρήση πολυμέσων από την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού στη ομιλία της κατέδειξε την σοβαρή προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας για τα θέματα Πολιτισμού τα οποία στη Κίνα έχουν τεράστια σημασία.

Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε τον ομόλογό της για τη δήλωση υποστήριξης του Προέδρου Xi Jinping για την επανένωση των γλυπτών που έχουν υφαρπαγεί από τον Παρθενώνα και σημείωσε ότι ο Κινέζος Πρόεδρος είναι εξαιρετικά διαβασμένος για την αρχαία Ελλάδα και τον ελληνικό Πολιτισμό. Ο ομόλογός της, είπε ότι ο εγγονός του Έλγιν πυρπόλησε τα θερινά ανάκτορα στο Πεκίνο και πήρε όσα πράγματα μπορούσε.

Ο Shugang τόνισε την ανάγκη συγκρότησης μεικτής επιτροπής που θα συντονίζει τις ελληνοκινεζικές πολιτιστικές ανταλλαγές, καθώς το πεδίο είναι ευρύ και χρήζει οργανωτικής μέριμνας. Η πρότασή του έγινε αμέσως αποδεκτή από την κ. Μενδώνη, λέγοντας ότι με την επιστροφή της στην Ελλάδα θα αποσταλεί επιστολή σχετικά με το συντονιστικό όργανο.

Ο Κινέζος υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του και για συνεργασία στο τομέα της ενάλιας αρχαιολογίας, επισημαίνοντας ότι η τουριστική κίνηση των Κινέζων προς την Ελλάδα υπολείπεται της παρούσας δυναμικής στη σχέση των δύο χωρών.

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι πλησίον των εγκαταστάσεων της COSCO, θα δημιουργηθεί το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, στο οποίο μπορούν να εκτεθούν και κινεζικές ενάλιες αρχαιότητες.

Τέλος, είπε ότι ο στόχος της ελληνικής τουριστικής πολιτικής για αύξηση Κινέζων τουριστών είναι από 186.000 σε 500.000 Κινέζους τουρίστες εντός προσεχούς πενταετίας και κάλεσε τον ομόλογο της να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα.

Η πρόσκληση έγινε αμέσως αποδεκτή.