Πολιτική

Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος


 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 13.00 η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην τροπολογία της κυβέρνησης -που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή- για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η τροπολογία είναι αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική κι έρχεται σε σύγκρουση με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, αλλά και με τις διατάξεις του Ν.1264/82. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η συγκεκριμένη τροπολογία «μας γυρίζει πίσω σε μαύρες εποχές».

Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή παρεμβαίνει στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, καταστρατηγεί τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ιδιαίτερα το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων και για πρώτη φορά θεσμοθετεί ποινές και διακρίσεις σε βάρος απεργών.

«Το «δόγμα» της κυβέρνησης, ότι όποιος προϊστάμενος απεργεί δεν ξαναεπιλέγεται ανοίγει θεσμικά έναν επικίνδυνο δρόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αλήθεια ποιο θα είναι το επόμενο αυταρχικό βήμα; Μήπως όσοι ασκούν το απεργιακό τους δικαίωμα δε θα έχουν δικαίωμα σε προαγωγές, μισθολογική εξέλιξη, ακόμα και θα απολύονται;» αναρωτιέται η ΑΔΕΔΥ και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση «κόπτεται» για τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης, η παραπάνω τροπολογία αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων και παρά τις δημαγωγικές διακηρύξεις αποκαλύπτει τον αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατήφορο που ακολουθεί προκειμένου να περάσει την πολιτική της».

«Είναι προφανές, ότι οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση δυσμενής διοικητική συνέπεια ή μέτρο ή διάκριση στην υπηρεσιακή κατάσταση εις βάρος των απεργών δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας της συμμετοχής τους σε νομίμως κηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση, είναι αντίθετη τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς τις εθνικές και υπερνομοθετικές διατάξεις, που προστατεύουν το δικαίωμα της απεργίας.

Συνεπώς, η μη εκπλήρωση της «υποχρέωσης αξιολόγησης», όταν οφείλεται σε συμμετοχή σε νομίμως προκηρυχθείσα απεργία δεν μπορεί να αποτελεί λόγο αποστέρησης από τους υπαλλήλους της δυνατότητας συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 και του ν. 3584/2007 ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις» καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.