Αγορές

Σχοινοβατεί το χρηματιστήριο, αυξάνεται το ρίσκο, συνηρούνται οι προσδοκίες


"Καραβιές" μετοχών αλλάζουν χέρια στο χρηματιστήριο, ο ημερήσιος τζίρος εκτοξεύεται στα ύψη -σήμερα πήγε 200,7 εκατ. ευρώ,, αλλά οι δείκτες "σέρνονται" χωρίς ουσιώδεις μεταβολές και χωρίς κατεύθυνση. Είναι κάτι σαν τη γαλήνη και την ηρεμία πριν από την καταιγίδα...

Η οποία μπορεί να έρθει ξαφνικά, ή με μιά... "προειδοποίηση" όπως η χθεσινή μεγάλη "βουτιά", που χάλασε πρόσκαιρα το κλίμα. Ο κανόνας βέβαια στο χρηματιστήριο είναι ότι η μεγάλη διόρθωση δεν έρχεται ποτέ όταν οι πολλοί την περιμένουν.

 Προς το παρόν η αισιοδοξία δεν έχει χαθεί και οι αναλυτές-ξένοι οίκοι φροντίζουν να την συντηρούν. Ολα τα δημοσιεύματα και οι εκθέσεις μιλούν για λαμπρές προοπτικές στο ΧΑ, μεγάλα περιθώρια ανόδου, υποτιμημένες τραπεζικές μετοχές κλπ. Το στόρι είχε "πέραση" ώσπου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το placement της Πειραιώς. Τώρα ούτε τα εντυπωσιακά κέρδη της Εθνικής δεν αρκούν για να συντηρηθεί.

 Το ερώτημα είναι ποιοί αγοράζουν, την ώρα που η αγορά μπορεί να σχοινοβατεί στα υψηλά 13 ετών. Μεγάλο μέρος του τζίρου προέρχεται από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, που εγγράφουν κέρδη από ρευστοποιήσεις και επανατοποθετούνται σε άλλες μετοχές. Σ' αυτό οφείλεται και η "βροχή" πακέτων που αλλάζουν χέρια καθημερινά. Πολύ χρήμα κινείται τις τελευταίες μέρες από τις τράπεζες προς τα βιομηχανικά blue chips.

Οι επόμενες στηρίξεις

Για τους υπόλοιπους, επενδυτές, αποταμιευτές και επιθετικούς παίκτες της αγοράς, η "ώρα της αλήθειας" μπορεί να μην είναι μακριά. Προς το παρόν η αγορά φαίνεται να μην έχει χάσει τη δυναμική της - όπως δείχνει και η σημερινή ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση, που εκδηλώθηκε όταν ο ΓΔ προσέγγισε τις 1.385 μονάδες, όπου βρίσκεται η επόμενη και ισχυρότερη στήριξη.

Το θετικό σενάριο για τη συνέχεια προβλέπει επιστροφή στις 1.400-1.410 μονάδες και βραχυχρόνια συσσώρευση σ' αυτά τα επίπεδα. Το αρνητικό περιλαμβάνει περαιτέρω καθοδική κίνηση ως τις 1.375 μονάδες, με έντονη μεταβλητότητα και μεταστροφές.

Αποχρών λόγος δεν υπάρχει. Η πτώση θεωρείται φυσιολογική και λίγο-πολύ αναμενόμενη, καθώς έχει προηγηθεί μιά μακρά ανοδική πορεία που δημιούργησε μεγάλα βραχυχρόνια  κέρδη και έφερε τους βασικούς δείκτες "χωρίς ανάσα" στα υψηλά 13 ετών.

Μετοχές και δείκτες

Ενθαρρυντική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς  θεωρήθηκε σήμερα η ανοδική κίνηση που εκδηλώθηκε όταν ο ΓΔ υποχώρησε προς τις 1.385 μονάδες, στο κάτω όριο της ζώνης στήριξης, που προσδιορίζεται στις 1.395-1.385 μονάδες. Η αντίδραση βελτίωσε την αρχική εικόνα στο ταμπλό και συνοδεύτηκε από έντονη συναλλακτική κίνηση, που ανέβασε τον ημερήσιο τζίρο στα  145 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,63% (στις 1.400,07 μονάδες), πήγε καθοδικά μέχρι -0,36% (στις 1.386,21) και τερμάτισε με κέρδη0,41% στις 1.397,03 μονάδες,
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε +0,18%, κλείνοντας στις 3.371,79 μονάδες. Σχεδόν αμετάβλητο (+0,02%) ο FT40Μ των mid 5caps,
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,18% και γύρισε μέχρι -1,99%. Ανακάμπτοντας έκλεισε με απώλειες 0,54%. . Με θετικό πρόσημο Εθνική +1,7% και Optima +0,9%. Στον αντίποδα Eurobank -3,5%, Attica Bank -2,2%,  Τρ. Ελλάδος -1%, Alpha  -0,4%, Πειραιώς -0,2%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +4,4%, Aegean +2,8%, Coca-Cola +2,2%,Cenergy και Autohellas +2%, Lamda +1,5%, OTE +1%, Motor Oil και ΕΛΠΕ +0,8%.

Στο κόκκινο Τιτάν -1,4% ΕλβάλΧαλκόρ -0,9%,  ΟΠΑΠ =0,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα