Επικαιρότητα

Σχοινάς: Σύσταση διοργανικού φορέα δεοντολογίας για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ


Στην πρόταση της Κομισιόν για σύσταση ενός διοργανικού φορέα δεοντολογίας, κοινού για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ,, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας την Αθήνα κατά την παρουσίαση του βιβλίου  «Λογοδοσία και ΕΕ» του Νικολάου Μηλιώνη, μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Την πρόταση είχε ανακοινώσει, την προηγούμενη εβδομάδα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οπως είπε ο κ. Σχοινάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι αυτός ο διοργανικός φορέας θα είναι σε θέση να διασφαλίσει «κοινά, σαφή και υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και ανεξαρτησίας» για όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ότι όλα τα όργανα θα έχουν παρόμοιους μηχανισμούς ελέγχου.

Βασικός σκοπός είναι η δημιουργία κοινής κουλτούρας για τα μέλη όλων των θεσμικών οργάνων, λειτουργώντας ως ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο με στόχο την εκ των προτέρων τήρηση σαφών κανόνων και, ταυτόχρονα, θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση του δεοντολογικού πλαισίου από το κοινό, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του ευρωπαίου πολίτη προς την Ένωση.

Μίλησε για «ηθική ακεραιότητα», κάτι που «δεν μπορεί να την κάνει κάποιος άλλος εκτός από για εμάς», μία «καθημερινή δουλειά για όλους εμάς τους ασκούμενους της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής», τονίζοντας ότι «αυτή είναι κοινή ευθύνη μας».

«Ευελπιστούμε», όπως αναφέρεται και στην παρέμβασή του, «ότι η ίδρυση αυτού του φορέα δεοντολογίας της ΕΕ «θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε συλλογικά σε αυτήν την ευθύνη, στα υψηλά πρότυπα που περιμένουν οι πολίτες από εμάς, και θα δείξει σε όλους τη σημασία που δίνουμε στην πραγματική λογοδοσία και στην εμπιστοσύνη των πολιτών».

Τέλος, ολοκλήρωσε την ομιλία του με «μια γενικότερη και πιο πολιτική παρατήρηση», καθώς, για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, η δεξιά και η αριστερά στη χώρα μας- όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη- μοιράζονται την αντίληψη ότι η ΕΕ είναι αναγκαία και χρήσιμη ως το αυτονόητο οικοσύστημα του κοινωνικού, οικονομικού και γεωπολιτικού μας περίγυρου. Ότι ο εχθρός δεν είναι η Ευρώπη, αλλά οι λαϊκιστές και όσοι θέλουν να την καταστρέψουν. Τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θετικό και ελπιδοφόρο στοιχείο που απαιτεί αυτονόητα και μια πιο ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική ΕΕ και πως ό,τι είναι θετικό και αναγκαίο πρέπει και να λειτουργεί σωστά και ηθικά και πως «αυτόν τον στόχο πρέπει να υπηρετήσουμε».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα