Διεθνή

Σχοινάς; Να εφαρμοστεί μηχανισμός επιστροφής για άτομα με συγκεκριμένο υπόβαθρο ασφαλείας


Την ανάγκη να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός για «ουσιαστικές επιστροφές» για άτομα με συγκεκριμένο υπόβαθρο ασφαλείας, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, παρουσιάζοντας μαζί με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ένα νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ΕΕ.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει πρόταση για ουσιαστικές επιστροφές - «για τον τύπο ανθρώπων που έχουν το υπόβαθρο ασφαλείας που μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουν», σημειώνοντας ότι οι τρομοκράτες στις πρόσφατες επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τη Γαλλία, «είχαν ακριβώς αυτό το προφίλ». «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις ότι αυτές οι προτάσεις ήταν σωστές και έπρεπε να είχαν γίνει χθες», είπε ο Μ. Σχοινάς, καθώς αυτό είναι το μόνο στοιχείο του συμφώνου της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα κοινή θέση.

Το πακέτο για την ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ, που τυχαίνει να συμπίπτει με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει μέτρα σε τέσσερις τομείς: καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών, αντιμετώπιση πιθανών απειλών από πολιτικά drones, νέους κανόνες για την αναστολή θεωρήσεων βίζας και ένα σχέδιο δράσης για τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρουσιάζοντας το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της διαχείρισης της μετανάστευσης κατά μήκος της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι «έχουμε δει συνεχείς πιέσεις, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Κύπρο τον τελευταίο χρόνο», ενώ πρόσθεσε ότι «η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, παραμένει το κύριο πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση κατά μήκος της οδού της Ανατολικής Μεσογείου» και η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία. Ο ίδιος τόνισε ότι μέρος της λύσης πρέπει να είναι η αυξημένη δέσμευση με τρίτες χώρες - κάτι στο οποίο συνεχίζουμε να επενδύουμε πολλά. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη η ΕΕ να επικεντρωθεί στην «επιχειρησιακή συνεργασία», δηλαδή σε συνδυασμό μιας «καλά στοχευμένης βοήθειας της ΕΕ» και επιχειρησιακής συνεργασίας με τα κράτη-μέλη και τον Frontex , προκειμένου να βελτιωθεί η συνεργασία για τις επιστροφές.

Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης για το διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου περιλαμβάνει 29 στοχευμένα επιχειρησιακά μέτρα δομημένα σε 4 βασικούς τομείς.

Πρώτον, στην πρόληψη παράτυπων αναχωρήσεων, την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών και την παροχή νόμιμων οδών μετανάστευσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης στην Ασία και την Αφρική και την Τουρκία για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών, με την δημιουργία ευκαιριών για νόμιμη μετανάστευση, με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επανεγκατάσταση προσφύγων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ EUROPOL, Frontex και EUROJUST.

Δεύτερον, ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων κατά μήκος της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών προέλευσης και διέλευσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με υποστήριξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των συνόρων στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, με ενίσχυση και βελτίωση της διαχείρισης και του ελέγχου των συνόρων, μεταξύ άλλων στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, με ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας με εταίρους στη Νότια Γειτονία και με ενθάρρυνση της ανανέωσης της συνεργασίας μεταξύ του Frontex και της Τουρκίας, αλλά και με τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης στα θαλάσσια σύνορα, σε συνεργασία με τον Frontex.

Τρίτον, ενίσχυση της συνεργασίας για τις επιστροφές και την επανεισδοχή με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης. Συνεπώς, η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για την προώθηση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, για την επιτάχυνση των επιστροφών από την ΕΕ και η ΕΕ θα συντονίζει την κοινή διπλωματική προσέγγιση έναντι τρίτων χωρών καταγωγής και διέλευσης, ιδίως στη Νότια Ασία και την Αφρική.

Τέταρτον, διασφάλιση αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης, βελτίωση των διαδικασιών ασύλου και υποστήριξη επαρκούς ικανότητας υποδοχής, με την υποστήριξη των κρατών μελών στην παροχή επαρκούς ικανότητας υποδοχής για παιδιά και ενήλικες, την εξασφάλιση ότι επαρκείς εθνικοί πόροι διατίθενται για τη διαχείριση της μετανάστευσης, την επιτάχυνση εφαρμογής του Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης και τη συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία για την ενίσχυση των συστημάτων ασύλου και υποδοχής.

Σημειώνεται ότι αυτό το σχέδιο δράσης παρουσιάζεται ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 19-20 Οκτωβρίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26-27 Οκτωβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα