Διεθνή

Σχεδόν ισοψηφία στις προεδρικές στη Β. Μακεδονία!


Απόλυτο ντέρμπι η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας: Λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται με απειροελάχιστη διαφορά 949(!) ψήφων, η οποία μπορεί να καλυφθεί ή και να ανατραπεί . Αμφίρροπη μάχη ο δεύτερος γύρος, όπου θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο ο Πεντάροφσκι παίρνει 42,7% (317.690 ψήφους), ενώ η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO συγκεντρώνει ποσοστό 42,6% (316.741 ψήφους).

   Ο τρίτος υποψήφιος, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκέντρωσε 10,3% (76.775 ψήφους).

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν μόλις 42%, το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στην ιστορία της χώρας.

   Ο Στέβο Πεντάροφσκι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος, μια κοινωνία για όλους. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο και πως «θα είναι ο νέος πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας».

   Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι για την επικράτησή του, έστω με μικρή διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τόνισε ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς - όπως υποστήριξε - ο Πεντάροφσκι και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMROεκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες.

   Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

   Ο αρχηγός του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του. Πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

   Ο δεύτερος γύρος εκλογών θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου. Θα αναμετρηθούν ο 56χρονος Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστήςγια την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

   Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.