Οικονομία

Σχέδιο Προϋπολογισμού: Μένει ψηλά ο πήχυς για ανάπτυξη και πλεονάσματα


Επιμένει η κυβέρνηση στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020, παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ - που  χαμηλώνει τον πήχυ στο 2,2%. Παράλληλα αναπροσαρμόζει οριακά την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, τοποθετώντας το στο 3,6% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού που απέστειλε χθες το ΥΠΟΙΚ προς έγκριση στις Βρυξέλλες και δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης το πακέτο μέτρων 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας το 2020 και κάποιες τροποποιήσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την τόνωση των εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών.

Οσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει σύμφωνη γνώμη των Θεσμών ότι ο στόχος του 3,5% μπορεί να επιτευχθεί. Επισημαίνεται ότι στο αρχικό προσχέδιο  υπήρχε πρόβλεψη για 3,56%, ενώ στο σχέδιο που απεστάλη στις Βρυξέλλες το νούμερο αυτό στρογγυλοποιείται σε 3,6%.

Οι Θεσμοί αποδέχονται την ελληνική άποψη ότι με την επίτευξη υπερπλεονάσματος θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για φοροελαφρύνσεις και πρόσθετες παροχές, οι οποίες θα εξειδικευθούν στη συνέχεια.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων και διαπραγμάτευσης που θα ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Νοεμβρίου, όταν η Κομισιόν  θα εκδώσει το πόρισμα της. 

Διαβάστε επίσης