Διεθνή

Σχέδια για Brexit χωρίς συμφωνία από τη Μέι


Την εφαρμογή πλάνου για μια έξοδο, του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, συστήνοντας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν από τώρα για το ενδεχόμενο αυτό, επισήμανε

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, συμφωνήθηκε ότι η ώρα έχει φθάσει προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή των σχεδίων ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 με μια συμφωνία παραμένει το πιθανότερο σενάριο.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι -- καθώς απομένουν τρεις μήνες έως την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα φθάσαμε στο σημείο όπου πρέπει να εντείνουμε αυτές τις προετοιμασίες. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα κινήσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία των σχεδίων μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», εξήγησε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι το να προετοιμαστεί η χώρα για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει λειτουργική προτεραιότητα και οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τους το ενδεχόμενο μιας απότομης εξόδου από την ΕΕ πολύ σοβαρότερα.

«Σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, συμφωνήσαμε ότι το να προετοιμαστούμε για ένα Brexit ‘χωρίς συμφωνία’ θα είναι λειτουργική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όμως, η συνολική προτεραιότητά μας παραμένει να διασφαλίσουμε μια συμφωνία» είπε σήμερα ο Στίβεν Μπέρκλεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.