Οικονομία

Σχέδια για άνοιγμα της αγοράς υπό την απειλή λουκέτων 


Με το πιό παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη (μπαίνουμε στον 5ο μήνα) να έχει φέρει σε κατάσταση ασφυξίας τις επιχειρήσεις, ειδικά του λιανεμπορίου και της εστίασης, χωρίς να έχει και τα αναμενόμενα επιδημιολογικά αποτελέσματα είναι ξεκάθαρο ότι ο «κόμπος έφτασε στο χτένι».  

Ενώ λοιπόν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα (χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 477) και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχει κορυφωθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να μιλήσουν δημοσίως για ημερομηνίες σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανές και τις ελπίδες των επιχειρηματιών. 

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτο το λιανικό εμπόριο

Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Σήμερα (9/3) ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε δύο ημερομηνίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» ανέφερε ότι στις  22 ή το αργότερο 29 Μαρτίου  θα ανοίξει πλήρως το λιανικό εμπόριο. 

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν θα εφαρμοστεί η μέθοδο click away, αλλά θα ισχύει το sms στο 13032, που θα επιτρέπει έως τρεις ώρες την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι πιθανό το άνοιγμα της εστίασης -σε εξωτερικούς χώρους-στα μέσα Απριλίου

Έρχεται «κύμα» λουκέτων 

Και ενώ κυβερνητικοί παράγοντες «ρίχνουν» ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας της αγοράς, εντείνονται οι φόβοι για «κύμα» λουκέτων
«Αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, όπως το «κούρεμα» οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 «λουκέτα» τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας και ακόμα πιο ασφυκτική πίεση της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Θα μιλάμε δηλαδή για μία οικονομική λαίλαπα άνευ προηγουμένου. Για έναν σεισμό που θα απειλήσει την σταθερότητα της κοινωνικής συνοχής. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και -έστω και τώρα- να αλλάξει σχεδιασμό. Δεν αρκεί να ακούμε δηλώσεις κυβερνητικών σχετικά με τις προθέσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Έχουμε ανάγκη από πράξεις», πρόσθεσε. 

Επίσης τόνισε: «Αίτημα όλων των ανθρώπων της αγοράς, είναι ένα: Όχι άλλες αναβολές στο άνοιγμα των καταστημάτων. Αρκετά πια με τα «ήξεις-αφήξεις» και όλες τις ασάφειες που περισσότερο μπέρδεμα προκαλούν και δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, κρίνοντας πάντα από τα κρούσματα που παραμένουν πολλά. Ήδη κορυφαίοι επιδημιολόγοι δηλώνουν ότι η υπό προϋποθέσεις λειτουργία των καταστημάτων -δηλαδή με click inside ή διαφορετικά ¨παράδοση εντός¨- όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά βοηθά στην προσπάθεια που γίνεται για λιγότερο συνωστισμό. Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημα μας και να είναι αυτό το τελευταίο διάστημα απραξίας των επιχειρήσεων μας που διανύουμε».