Επιχειρήσεις

Super deal $1,65 δισ. Μαρινάκη και Ross στη ναυτιλία


Eνα mega deal στον χώρο της ναυτιλίας και εν γένει στο ελληνικό «επιχειρείν» ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες. Η Capital Product Partners L.P. συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη συγχωνεύει τον στόλο τάνκερ της, με την Diamond S Shipping, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross.

Αποτέλεσμα της σύμπραξης είναι η δημιουργία μιας εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών τάνκερ στον κόσμο, με την συναλλαγή να αποτιμάται στα 1,65 δισ.δολάρια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, η Capital Product Partners, εισηγμένη στον Nasdaq, θα προχωρήσει στη συνένωση μέρους του στόλου των δεξαμενόπλοιών της, που αριθμεί συνολικά 25 πλοία, με τον στόλο της Diamond S Holdings, δημιουργώντας μια εταιρεία που θα αριθμεί 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών. 

Ο μέσος όρος ηλικίας των δεξαμενόπλοιων είναι κάτω από 8 έτη.

Η νέα εταιρεία, θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη και το Δ.Σ της θα αποτελείται από 7 μέλη, τρία από τα οποία θα ορίζονται από την WR Ross & Co και δύο από την Capital.

Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν premium περίπου 11% της καθαρής αξίας του στόλου, δεδομένου ότι η συγχώνευση αυτή επιτρέπει στην Diamond S να εισαχθεί άμεσα στο NYSE (χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης).

Ο κ. Craig Stevenson, διευθύνων σύμβουλος της DSS Holdings, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Ο οργανισμός μας είναι στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσει με την CPLP μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως. Η συναλλαγή αυτή θα λάβει χώρα σε μια πολύ καλή στιγμή στον κύκλο της αγοράς τανκερς και θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους και υψηλότερης ποιότητας στόλους καθώς και μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες ναυτιλιακές εταιρίες στην αγορά. Ανυπομονούμε να εκμεταλλευτούμε την εξέχουσα εμπειρία και τη φήμη της CPLP, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας»

Από την μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP, Jerry Καλογηράτος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτή την συγχώνευση με την Diamond S. Η συναλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει ένα στρατηγικό βήμα για τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας και μας δίνει την ευκαιρία να ενώσουμε τον τανκερ στόλο μας με την Diamond S Shipping, η οποία διαθέτει άριστο μάνατζμεντ με εξαιρετική πορεία στον χώρο της ναυτιλίας»