Επιχειρήσεις

Sunlight: Ιστορικό ρεκόρ τζίρου, κέρδη και εξαγορές


Ιστορικό ρεκόρ τζίρου και θετικά οικονομικά αποτελέσματα επέτυχε στη χρήση 2022 ο όμιλος Sunlight, που ανήκει στο Olympia Group του Πάνου Γερμανού και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τομέα μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε πέρυσι κατά 53,2% και ανήλθε σε 416,5 εκατ. ευρώ Η διεύρυνση του κύκλου εργασιών οφείλεται πρωτίστως στις αυξημένες τιμές πώλησης, αλλά και στη αύξηση του όγκου πωλήσεων

Τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και από την άνοδο των τιμών των μετάλλων.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 34,1 εκατ. ευρώ (+41,2%). Ο καθαρός δανεισμό σχεδόν διπλασιάστηκε (στα 192,4 εκατ. ευρώ).ς, λόγω επενδύσεων, εξαγορών και αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Ετσι η σχέση καθαρός δανεισμός/EBITDA διαμορφώθηκε σε 5,64x. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά σε 6,4 εκατ. ευρώ ( εξ αυτών τα 5,75 εκατ. αναλογούν στους μετόχους της μητρικής εταιρείας του ομόλου.).

 Επενδύσεις και εξαγορές

Ο όμιλος πραγματοποίησε πέρυσι  επενδύσεις 83,3 εκ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό:  Οι βασικές δαπάνες αφορούν επέκταση δυναμικότητας παραγωγής μπαταριών μολύβδου και λιθίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της μητρικής εταιρείας στην Ξάνθη,  ολοκλήρωση κατασκευής της μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών μολύβδου στη Β. Καρολίνα των ΗΠA και αγορά νεόδμητου βιομηχανικού κτιρίου για τη δημιουργία δεύτερης μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου στην ίδια πολιτεία.

Παράλληλα, ο όμιλος υλοποίησε μπαράζ εξαγορών, αποκτώντας

- Το 80% της ιταλικής P.B.M. Holding που ειδικεύεται στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές

- Το 51% της γερμανικής εταιρείας  A. Müller, η οποία είναι χονδρέμπορος μπαταριών και συστημάτων τροφοδοσίας

- Το 51% της Israeli Industrial Batteries, εταιρείας που ειδικεύεται στη συναρμολόγηση και διάθεση βιομηχανικών μπαταριών

- Το 51% της γερμανικής Triathlon Holding

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Sunlight, η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Triathlon «αλλάζει πλήρως το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μόλυβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και δημιουργεί ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασης».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα