Υγεία

«Στροφή» για το 95% των καπνιστών σε εναλλακτικούς τρόπους πρόσληψης νικοτίνης


Πολυεθνική μελέτη που έγινε από την εταιρεία Ipsos, καταδεικνύει τη στροφή καπνιστών και μη στα εναλλακτικά προϊόντα πρόσληψης νικοτίνης και την ανάγκη του κοινού για σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση.

Στην έρευνα που που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών IPSOS, για λογαριασμό της Philip Morris International (PMI), το 97% των Ελλήνων φαίνεται να πιστεύει ότι η τεχνολογία και η καινοτομία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημόσια υγεία, αλλά μόνο το 3% πιστεύει ότι οι αρμόδιοι φορείς (υπουργείο Υγείας κ.λπ.) είναι τόσο οργανωμένοι, ώστε η ενημέρωση να είναι τεκμηριωμένη και άμεση. Επιπλέον, τουλάχιστον το 95% εκτιμά ότι είναι σημαντική η πρόσβαση στα εν λόγω προϊόντα, ενώ η ενημέρωση είναι επιτακτική. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 77% των ενηλίκων συμφωνεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν τους καπνιστές που δεν σκοπεύουν να διακόψουν το κάπνισμα, να στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 84%.

Νοσογόνος παράγοντας

Το κάπνισμα συνεχίζει να κατατάσσεται ανάμεσα στα σημαντικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας μαζί με την παχυσαρκία, τον αλκοολισμό, και τη χρήση οπιούχων. Είναι σημαντικό ότι η διεθνής αυτή έρευνα καταδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη των πολιτών ως προς τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν η καινοτομία και η τεχνολογία στην επίλυση αυτών των παγκόσμιων προβλημάτων υγείας: 86% όσων συμμετείχαν στην έρευνα (και 92% στην Ελλάδα) πιστεύουν ότι οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων οφείλουν να επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, σχετικά με τα προϊόντα τους, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Η Δρ. Moira Gilchrist, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής και Δημόσιας Επικοινωνίας της Philip Morris International, δήλωσε ότι «αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμφωνούν πως το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Επιθυμούν να δουν ενέργειες που αξιοποιούν την ευκαιρία που προσφέρουν οι επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές του τσιγάρου. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με αυτή την άποψη. Η κοινή γνώμη ταυτίζεται με την κοινή λογική και η έρευνα επιβεβαιώνει το μήνυμα που λαμβάνουμε εδώ και πάνω από μια δεκαετία».

Διαβάστε επίσης