Διεθνή

Στριμώχνει τον Ορμπάν η Ε.Ε


Υπό πίεση βρίσκεται ο ηγέτης της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν καθώς χώρες - μέλη (αρκετές εξ αυτών που θεωρούνται ιδιαίτερα συντηρητικές στο μεταναστευτικό) εξετάζουν εάν θα ψηφίσουν πρόταση υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 7, που προβλέπει κυρώσεις για καταπάτηση του Κράτους Δικαίου. Είναι γεγονός πως η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και προτείνει στην Ολομέλεια να καλέσει με ψήφισμά της τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της Ε.Ε.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα ψηφίσει το ΕΛΚ και ειδικότερα ο (πρόεδρος της ομάδας) Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Μαρί Ζοάο Ροντρίγκες.

Στις τάξεις των υπόλοιπων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου οι θέσεις είναι πιο ξεκάθαρες. Ακροδεξιοί, εθνικιστές, μεταρρυθμιστές απορρίπτουν την πρόταση, ενώ σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, Πράσινοι και ριζοσπαστική Αριστερά την υποστηρίζουν.

Ο Ορμπάν καταγγέλλει ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου τον "εκβιασμό" των φιλικών προς τη μετανάστευση δυνάμεων της ΕΕ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στηλίτευσε σήμερα τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες εναντίον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της», είπε ο Ούγγρος ηγέτης απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.