Οικονομία

Στόχος στο Eurogroup: 640 εκατ. για επενδύσεις και όχι σε μείωση χρέους


 Μια «καθαρή» - χωρίς «αστερίσκους» - έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης και του πακέτου των 767 εκατ. ευρώ που τη συνοδεύει, είναι το πρώτο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα, που περιλαμβάνει επίσης τα ζητήματα θωράκισης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η κυβέρνηση έχει έναν ακόμη σημαντικό στόχο, επιδιώκοντας να αποσπάσει μία δήλωση του Eurogroup που θα ανοίγει το δρόμο για αλλαγή χρήσης μέρους του εν λόγω πακέτου, ώστε 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών επί ελληνικών ομολόγων να διοχετευθούν σε επενδύσεις και όχι στην απομείωση χρέους.

Πέρα από την σημερινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, η έγκριση του πακέτου προϋποθέτει την ολοκλήρωση κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε ορισμένες χώρες-μέλη, όπως η Γερμανία που. Η τελική απόφαση από τον ESM αναμένεται να ληφθεί τον Ιανουάριο.

Το Eurogroup θα συζητήσει σήμερα την έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση  που εκπόνησε η Κομισιόν και εξετάσθηκε πριν από μία εβδομάδα στο EWG. Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα εξετάσουν κατά πόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης, που εντάσσεται στα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.

Τα μείζονα ζητήματα της Ευρωζώνης

Η απουσία ενστάσεων για το ελληνικό ζήτημα είναι η βασική επιδίωξη της χώρας μας. Αλλωστε το ενδιαφέρον του Eurogroup εστιάζεται τώρα σε σημαντικότερα ζητήματα – κυρίως  στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Στην τελευταία αυτή Σύνοδο για φέτος έχει προγραμματιστεί διπλή ατζέντα (σε κανονική και διευρυμένη σύνθεση. Το Eurogroup θα εξετάσει τα σχέδια Προϋπολογισμού του 2020 στα κράτη μέλη και θα εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών του για το πρώτο εξάμηνο του προσεχούς έτους.

Τα μεγάλα θέματα θα συζητηθούν σε διευρυμένη σύνθεση που θα ακολουθήσει νωρίς το απόγευμα. Το Eurogroup θα συντάξει έκθεση για τη Σύνοδο Κορυφής (13 Δεκεμβρίου),  τη μεταρρύθμιση του ESM, την περαιτέρω ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα