Τράπεζες

Στουρνάρας: Οι εκλογές δεν θα εμποδίσουν την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας


Εκτιμώντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα είναι ένα από τα «δώρα» του 2023.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε μιλώντας στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της Axia Ventures, «δεν θεωρώ ότι οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα αποτελέσουν εμπόδιο στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας» και πρόσθεσε ότι η απόκτησή της θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τα επιτόκια, ανέφερε ότι ο επιτοκιακός κίνδυνος για από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα είναι σχετικά περιορισμένος για το ελληνικό Δημόσιο και υπενθύμισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί στο 0,7% του ΑΕΠ το ΄23.

Δεν αποκλείονται συγχωνεύσεις μεταξύ των μικρών τραπεζών

Αναφερόμενος στις αλλαγές του τραπεζικού σκηνικού, μετά την ολοκλήρωση από τις Τράπεζα Αττικής και Παγκρήτια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (μάλιστα η Τράπεζα Αττικής θα κάνει μία δεύτερη τους επόμενους μήνες σύμφωνα με το κεφαλαιακό της σχέδιο), ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι δεν μπορεί να αποκλεισθούν σενάρια συγχωνεύσεων μεταξύ των μικρών.

Για παράδειγμα, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας, στην πράξη, οι δύο τράπεζες Attica Bank και Παγκρήτια (μαζί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) θα κατέχουν πάνω από 2/3 του συνολικού ενεργητικού του τομέα των μη συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, ο οποίος ήδη παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους βαθμούς συγκέντρωσης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι  χρειάζονται  περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα των ΛΣΙ στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να γίνουν ενέργειες από πολύ μικρές τράπεζες πέρα από την Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια».

Για τα κόκκινα δάνεια

Διαχειρίσιμη είναι κατά την ΤτΕ η πιθανή επίδραση νέων κόκκινων δανείων λόγω κρίσης.

«Και οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες έχουν επιτύχει μονοψήφιους δείκτες ΜΕΔ και η απόσταση από το μέσο όρο της ΕΕ προβλέπεται να καλυφθεί με οργανικό τρόπο ή μέσω απευθείας πωλήσεων εκτός του Σχεδίου «Ηρακλής».

Παράλληλα, σε ένα βασικό σενάριο, η επίδραση των νέων ΜΕΔ λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης θα είναι διαχειρίσιμη» είπε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας.

Απαντώνταςδε  για το αν θα υπάρξει παράταση ή όχι στο σχήμα εγγυήσεων Ηρακλής, ο διοικητής της ΤτΕ, εξέφρασε την προσωπική του άποψη , η οποία είναι γνωστή: «Προσωπικά δεν θεωρώ απαραίτητη την παράταση του προγράμματος.

Βεβαίως, πρόσθεσε, αρμόδια να αποφασίσει την παράταση ή μη του προγράμματος είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Και υπενθύμισε ότι για τρεις τιτλοποιήσεις (Frontier 2 από την Εθνική Τράπεζα, Sunrize 3 από την Πειραιώς και το Solar – η κοινή τιτλοποίηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες) έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά καμία από αυτές δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του προγράμματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις