Οικονομία

Στουρνάρας: Από τι κινδυνεύει η οικονομία


Δημοσιονομική "βόμβα" οι αποφάσεις του ΣτΕ - Επιπτώσεις από την αύξηση κατώτατου μισθού

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει, τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε δείπνο εργασίας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Ο κεντρικός τραπεζίτης έδωσε έμφαση στους δημοσιονομικούς κινδύνους που δημιουργούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις και τα αναδρομικά, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι για να τεθεί σε στερεές βάσεις η ανάκαμψη της οικονομίας, πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, να μειωθούν γρήγορα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να να χαμηλώσουν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές.

Κατά την εκτίμησή του, ο σημαντικότερος δημοσιονομικός κίνδυνος μακροπρόθεσμα είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που κρίνουν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% και την κατάργηση του υποκατώτατου, σε συνδυασμό με τυχόν ανατροπή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ¨ενδέχεται να καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και να στρέψουν ορισμένες επιχειρήσεις προς άτυπες μορφές απασχόλησης¨.

Επίσης, η υψηλή φορολογία και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την επενδυτική εμπιστοσύνη και τις προοπτικές της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας προκύπτουν και από την αργή απομείωση του όγκου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, καθώς και από το ότι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους αποκλιμακώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Επισήμανε επίσης ότι η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο (πχ, 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022), επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη, αλλά και στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία, απαιτούνται:

  1. Ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ενεργοποίηση των σχεδίων της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών.
  2.  Αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση των φορολογικών συντελεστών και ανακατανομή της δημόσιας δαπάνης, πχ, προς τις δημόσιες επενδύσεις.
  3.  Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
  4. Προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, με την άρση σημαντικών αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, η ασάφεια του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, ιδιαίτερα στις χρήσεις γης, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
  5. Διατήρηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
Διαβάστε επίσης