Νέοι περιορισμοί πρόκειται να επιβληθούν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων του ευρύτερο δημόσιου τομέα, με προοπτικοί να ισχύσουν μελλοντικά και για τους ασφαλισμένους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα. Η βασική αλλαγή στο ισχύον καθεστώς για τους ΔΥ θα είναι η - έμμεση αλλά ουσιαστική – κατάργηση των πρόωρων συντάξεων πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας: Οποιος πληροί τις προϋποθέσεις για μειωμένη σύνταξη θα μπορεί να αποχωρεί από την εργασία, αλλά δεν θα εισπράττει σύνταξη ώσπου να συμπληρώσει τα 62.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η διάταξη έχει ήδη συζητηθεί διεξοδικά ως πρόταση, πήρε τελική μορφή και βρίσκεται στα «συρτάρια» των συναρμόδιων υπουργών.
Αρχικά επρόκειτο να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» με τα προαπαιτούμενα. Την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να κρατηθεί, για να μην προστεθεί ένα ακόμη θέμα που θα προκαλούσε έντονες τριβές και αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διάταξη παραμένει σε «εφεδρεία» μέχρι νεωτέρας. Θα κατατεθεί πιθανότατα τον Ιούλιο για να συζητηθεί και να ψηφισθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής
Η διάταξη αφορά το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. Αν όμως ψηφισθεί και τεθεί σε εφαρμογή, θα ανοίξει ο δρόμος για εφαρμογή ανάλογων ρυθμίσεων στα Ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού τομέα - ΙΚΑ, εργαζομένων ΔΕΚΟ-τραπεζών και σε ασφαλιστικούς φορείς που έχουν καθεστώς πρόωρης εξόδου.