Τράπεζες

Stop στα bonus τραπεζιτών και παράταση ζωής του ΤΧΣ


Με νομοθετική διάταξη που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση βάζει φρένο στα σχέδια τραπεζών για χορήγηση πρόσθετων αμοιβών σε ανώτερα στελέχη τους. Απαγορεύεται και φέτος η καταβολή χρηματικών μπόνους, μπορούν όμως να δίνονται μετοχές ή δικαιώματα προαίρεσης (stock options)

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, παρατείνεται ο χρόνος "ζωής" του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του. Η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο συγχωνεύονται σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο.

Με την παράταση του βίου του, δίνεται στο ΤΧΣ περιθώριο τριάμισυ ετών για να μεταβιβάσει ή να ρευστοποιήσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες, όπου κατέχει τώρα: Στην Εθνική 40,4%, στην Πειραιώς 27%, στην Αlpha Bank 9%, στη Eurobank 1,4%, και στην Attica Bank 62,9%.

Bonus και κόκκινα δάνεια

Οσον αφορά τις αμοιβές των μελών διοικήσεων των τραπεζών, διατηρείται και για το 2022 το πλαφόν (στο ύψος των αμοιβών του Διοικητή της ΤτΕ) και μετατίθεται για το 2023 η δυνατότητα χορήγηση μπόνους, ακόμα κι αν έχει επιτευχθεί ο στόχος για «κόκκινα» δάνεια κάτω από 10%.

Ειδικότερα στο ν/σ αναφέρεται ότι για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10%, ή για τις οικονομικές χρήσεις μέχρι και το 2022, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου τράπεζας, του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η τροποποίηση για τις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών είχε προαναγγελθεί από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, ο οποίος είχε αποκαλύψει εν είδει "καταγγελίας" ότι δύο τράπεζες είχαν καταθέσει αίτημα προς το ΤΧΣ για διανομή μπόνους «πίσω από την πλάτη» της κυβέρνησης

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα