Οικονομία

Στον «πάγο» η νέα πάγια ρύθμιση για τους οφειλέτες


Αυτές είναι οι παγίδες που κρύβει

Διαψεύδονται οι προσδοκίες για 1,9 εκ οφειλέτες που περίμεναν την έναρξη της νέα πάγιας ρύθμισης την Πρωτοχρονιά.

Οι αρμόδιοι στην ΑΑΔΕ αντιλήφθηκαν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν μπορεί να σηκώσει το μαζικό κύμα των αιτήσεων από τους οφειλέτες και αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής που θα ξεκινήσει μάλιστα από μηδενική βάση όπως αναφέρει δημοσίευμα της Εφ.Συν.

Έτσι, πρακτικά μέχρι τα τέλη Μαρτίου είναι αδύνατο να γίνει χρήση των παραμέτρων της νέας ρύθμισης η οποία δίνει τη δυνατότητα για εξόφληση των χρεών σε διπλάσιο αριθμό δόσεων. Μέχρι τότε οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι είτε να κάνουν υπομονή και να περιμένουν την ειδοποίηση της ΑΑΔΕ για τη λειτουργία της νέας εφαρμογής είτε να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση των 12 δόσεων και εν συνεχεία να μεταπηδήσουν στην καινούργια.

Οι παγίδες

Ωστόσο αξίζει να τονιστεί πως η νέα ρύθμιση μπορεί να ακούγεται ελκυστική γιατί παρέχει διπλάσιο αριθμό δόσεων κρύβει όμως και σοβαρές παγίδες για τους οφειλέτες: Αφενός έχει πολύ ακριβότερο επιτόκιο 6,5% και επιπλέον δεν ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ως εκ τούτου οι οφειλέτες του δημοσίου και μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση αυτή θα είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ακόμη δε και σε δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων τους.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Επίσης, προκειμένου να καθοριστούν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο για να ρυθμίσει κάποιο έκτακτο χρέος του (π.χ. οφειλή από φόρο κληρονομιάς ή από πρόστιμο φορολογικού ελέγχου ή από πρόστιμο για αυθαίρετη δόμηση ή για παράβαση του ΚΟΚ κ.λπ.) θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημά του. Ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση ο οφειλέτης να μη φτάνει τον μέγιστο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που θα ήθελε για δική του διευκόλυνση.

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια και με την προέλευση της οφειλής:

  • Οι τακτικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  • Οι έκτακτες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη:

  1. Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος του οφειλέτη (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
  2. Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι αρρύθμιστες οφειλές ακόμα και αν αφορούν προηγούμενα οικονομικά έτη ακόμα και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ του 2019 που έμειναν απλήρωτοι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις