Επιχειρήσεις

Στον όμιλο Quest και η «ΓΕ Δημητρίου» - Συμφωνία εξυγίανσης με κούρεμα 67%


 Ενισχύει τη θέση του στην αγορά κλιματιστικών και λευκών ηλεκτρικών συσκευών ο όμιλος Quest/Φέσσα, αποκτώντας τον έλεγχο της εισηγμένης εταιρείας  «ΓΕ Δημητρίου» (πρώην «Τασόγλου-DeLonghi»), που είναι επίσημος αντιπρόσωπος- διανομέας των συσκευών Toyotomi και άλλων γνωστών brands (ΙΖΟΛΑ,  Kerosun, Singer κλπ).

Η Quest θα εισφέρει 5 εκατ. ευρώ σε ΑΜΚ της «ΓΕΔ» και θα αποκτήσει το 95% των μετοχών της, στο πλαίσιο σχεδίου διάσωσης-εξυγίανσης, που επικυρώθηκε από το  Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και μπαίνει σε φάση υλοποίησης.

Με την κίνηση αυτή ο όμιλος Quest/Φέσσα θα προσθέσει στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του ετήσιο τζίρο περίπου 35 εκατ. ευρώ, με σημαντικά περιθώρια κέρδους. Παράλληλα θα αποκτήσει ηγετική θέση στην αγορά κλιματιστικών, όπου έχει ήδη παρουσία με την φίρμα Gree.

Η επικυρωθείσα συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει αναδιάρθρωση δανεισμού της «ΓΕΔ» με κούρεμα κατά 66,7% των υποχρεώσεων της, που ανέρχονται σε 48,7 εκατ. ευρώ και θα περιοριστούν σε 16,2 εκατ. ευρώ

Θα ακολουθήσει ΑΜΚ κατά 5 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί πλήρως από την Quest. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εσωτερικής αναδιοργάνωσης και την επάνοδο της μετοχής της εταιρείας στο ταμπλό του ΧΑ θα ακολουθήσει νέα ΑΜΚ με δικαίωμα συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων.

Μεγάλος τζίρος, διευρυμένα περιθώρια κέρδους

Η συμφωνία με τον όμιλο Quest/Φέσσα προβλέπει επίσης ενίσχυση των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΓΕΔ, έμφαση στον κλάδο κλιματιστικών και βελτίωση των όρων  συνεργασίας με διεθνείς οίκους.

Η «ΓΕ Δημητρίου» αύξησε πέρυσι τον κύκλο εργασιών της από 22 εκατ. ευρώ σε 32 εκατ. και φέτος αναμένεται να προσεγγίσει τα 35 εκατ. Μεγάλο όπλο της η φίρμα κλιματιστικών Toyotomi, που έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Αποκτώντας ρευστότητα με την οικονομική εξυγίανση και την ΑΜΚ, η εταιρεία θα μπορεί να διευρύνει τα περιθώρια κέρδους, αγοράζοντας απ' ευθείας από τα εργοστάσια κατασκευής των κλιματιστικών, χωρίς διαμεσολάβηση της γιαπωνέζικης Toyotomi. Τώρα οι αγορές γίνονται μέσω του ιαπωνικού ομίλου, ο οποίος χρεώνει προμήθεια 8%. Αυτό το ποσοστό θα προστεθεί στο περιθώριο κέρδους της «ΓΕ Δημητρίου», ενισχύοντας σημαντικά την κερδοφορία της.

Η εταιρεία θα επωφεληθεί επίσης από τις συνέργειες, τις συνεργασίες και τη χρηματοδότηση που μπορεί να της εφασφαλίσει ο όμιλος Quest. Οσον αφορά τις μελλοντικές επιδόσεις της  επισημαίνεται ότι η αγορά κλιματιστικών θα παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με την εφαρμογή του προγράμματος παροχής κινήτρων για την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Quest