Τουρισμός

Στον όμιλο Φάις το Castello Bibelli


Νεοσύστατη εταιρεία του επιχειρηματία Σάμυ Φάις αναλαμβάνει την αξιοποίηση-εκμετάλλευση του συγκροτήματος  Castello Bibelli στην Κέρκυρα, που αποτελεί νεότερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εταιρεία θα επενδύσει τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κτιριακών συγκροτημάτων και επιπλέον σημαντικά ποσά για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου 78 στρεμμάτων,όπου θα δημιουργηθούν και παραθεριστικές κατοικίες.

Χθες υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας και εκχώρησης δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία Castello Bibelli του ομίλου Φάις.Ταυτόχρονα κατεβλήθη η πρώτη δόση (1,55 εκατ. ευρώ) από το συνολικό τίμημα των 4,11 εκατ. ευρώ.

Το Castello Bibelli θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Στην έκταση περίπου 60.400 τμ του παραθεριστικού–τουριστικού χωριού (Ζωνη ΙΙ) θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες.

 Η ιστορία του

Το Castello και τα επτά κτίρια που βρίσκονται εντός του, έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και συνδέονται με την τοπική ιστορία. Ο κυρίως Πύργος (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίριο νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και τα συνοδευτικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1905 από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκε κήπος από αιωνόβια δένδρα, θάμνους και λουλούδια μοναδικής ομορφιάς.

• Το 1940 η οικογένεια Bibelli κατέφυγε στην Ιταλία. Η κτηματική περιουσία της θεωρήθηκε εχθρική   και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου το Castello χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Στη συνέχεια, μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο.

• Το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία - ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το μετέτρεψε σε πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία "CASTELLO BIBELLI". Λειτούργησε έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
• Το έτος 1981 περιήλθε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
• Το 1992 παραχωρήθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ)  6.225 τ.μ. από την έκταση του, όπου υπάρχουν δύο κτίρια (Casteleto και Castelino). Ως σκοπός της παραχώρησης συμφωνήθηκε η στέγαση και έκθεση έργων τέχνης.

• Το 2013 μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα