Ελλάδα

Στον εισαγγελέα οι πρώτοι μάρτυρες για τις αναφορές Τσουκάτου περί «μαύρου χρήματος» σε κόμματα


Το κατώφλι του οικονομικού εισαγγελέα καλείται να περάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, προκειμένου να καταθέσει, ως μάρτυρας, στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε με αφορμή τις αναφορές του στη δίκη της Siemens, περί ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Η έρευνα, που ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, έχει ως στόχο να διακριβώσει εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα, και αν πράγματι έχουν, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα που αναμένεται να επεκταθεί σε βάθος χρόνου, δεν αποκλείεται να οδηγήσει στο εισαγγελικό γραφείο, ως μάρτυρες, άλλοτε ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν σχέση με τα οικονομικά του κόμματος. Κάτι, δηλαδή, αντίστοιχο με αυτό που είχε συμβεί και κατά τη δικαστική έρευνα, το 2009, για το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα που εισέρευσαν στα ταμεία του κόμματος μέσω της Siemens. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κλητευθεί ως μάρτυρας, εφόσον κριθεί αναγκαίο, και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» έχουν μπει και εξετάζονται ήδη όλα όσα είπε o άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ στην απολογία του δίκη της Siemens, όπου είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων.

Μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Τσουκάτος είχε αναφέρει στο δικαστήριο πως μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 πήρε «ιδιωτική χρηματοδότηση» περί τα 16 δισ. δρχ. Ο ίδιος είχε μιλήσει για εκτεταμένα έξοδα που απαιτούσαν οι μετακινήσεις ετεροδημοτών, η διαφήμιση στα ΜΜΕ, η διοργάνωση τρων προεκλογικών συγκεντρώσεων, η εκτύπωση φυλλαδίων, κ.ά.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Θ. Τσουκάτος είχε αναφέρει πως από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες, κάτι που αποτελούσε και αποτελεί, όπως είπε, πάγια πρακτική.

Στο δικαστήριο είχε λάβει χώρα ο εξής διάλογος μεταξύ του Θ. Τσουκάτου και του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Θ. Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Θ. Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για τις αναφορές ο εισαγγελέας θα ζητήσει από τον κ. Τσουκάτο διευκρινίσεις και συγκεκριμένα απαντήσεις στο ποιες ήταν αυτές οι εταιρείες που χρηματοδοτούσαν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν, κατά τα λεγόμενά του, τα κόμματα, ποια ήταν τα ποσά των «χορηγιών» τους προς αυτά, με τι διαδικασίες έφταναν τα χρήματα στα κομματικά ταμεία, κ.ά.

Πηγή: www.lawandorder.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις