Πολιτική

Στον αστερισμό της αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο


 Εν μέσω γεωπολιτικών αρνητικών εξελίξεων και με το μπρα ντε φερ κυβέρνησης θεσμών να συνεχίζεται το Χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Η χθεσινή ανοδική αυτή αντίδραση είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας τεχνικής αντίδρασης, με κύριο χαρακτηριστικό την παραμονή του τζίρου σε στάσιμα επίπεδα, παρά την έντονη κίνηση. Αντιστάσεις σε αυτή την κίνηση οι 503,59 μονάδες που υπάρχει και ένα μικρό πτωτικό «gap» και στη συνέχεια οι περιοχές των 520 και 560 μονάδων.

Για να αναμετρηθεί όμως με επιτυχία με αυτές τις περιοχές ο Γενικός Δείκτης χρειάζονται θετικές εξελίξεις στα δύο ακανθώδη ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Την αξιολόγηση και το προσφυγικό.
Εξελίξεις χειροπιαστές που θα ανοίγουν το δρόμο για επίλυση και όχι απλώς δηλώσεις αισιόδοξες ότι σύντομα θα επιστρέψουν οι θεσμοί και θα υπάρξει συμφωνία.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται ότι ακόμη είναι αρκετές και οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση ως το Πάσχα των Καθολικών, ενώ οι πιο συντηρητικοί θεωρούν ότι θα φτάσουμε ως το δικό μας Πάσχα.

Η οικονομία χρειάζεται όσο γίνεται πιο σύντομα μια συμφωνία, για να επανέλθει η κανονικότητα και να ξεκινήσουν οι θετικές εξελίξεις από την πλευρά της ΕΚΤ και των οίκων αξιολόγησης. Το χρονικό διάστημα ως το τέλος Μαρτίου, στην καλύτερη περίπτωση, είναι μεγάλο με αποτέλεσμα οι αναταράξεις και η έντονη μεταβλητότητα να παραμείνουν κυρίαρχες στις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Μια νέα πτωτική κίνηση που θα τεστάρει την περιοχή των 450 μονάδων φαίνεται αρκετά πιθανή, ενώ η δημιουργία διπλής βάσης γύρω από τα προηγούμενα χαμηλά των 420 μονάδων θα έθετε τις προϋποθέσεις για ένα πιο ουσιαστικό θετικό γύρισμα της αγοράς.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ύπαρξη σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό. Θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η αγορά δείχνει να θέλει να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς να διακινδυνεύσει να ξαναβρεθεί κάτω από τις 490 μονάδες, οι οποίες έχουν πλέον μετατραπεί σε στήριξη.

Άλλωστε, η ανοδική αντίδραση από τα μέσα της 11ης Φεβρουαρίου, όταν και βρέθηκε στα πολυετή χαμηλά των 420 μονάδων, μέτρησε για τον Γενικό Δείκτη κέρδη 18%, ενώ τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου ξεπέρασαν το 75%.

Οι κινήσεις αυτές επέβαλαν την αναθεώρηση όλων των τεχνικών σημείων που υπήρχαν, με τους αναλυτές να προσπαθούν να διαγνώσουν με μεγάλη δυσκολία τις όποιες θέσεις ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Στην περίπτωση των βασικών δεικτών, αν δεν υπάρξει διεθνής υποτροπή, όλα δείχνουν ότι η πάροδος των ημερών θα ισχυροποιήσει, σαν στήριξη, τα πρόσφατα χαμηλά των 419 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη.
Σημαντική αντίσταση, η ζώνη 500-503 μονάδες, με αμέσως επόμενη αντίσταση τις 520 μονάδες. Εκτός από το μικρό τεχνικό κενό στις 503 μονάδες, πάντα υπάρχουν ανοιχτά τα «gap» στις 588,74 και 613,38 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να μην χαθούν οι 473-470 μονάδες, σε κλείσιμο εβδομάδας.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση -1,52% στις 490,23 μονάδες. Πτώση -1,47% ο FTSE 25 στις 131,64 μονάδες. Απώλειες -3,97% ο τραπεζικός δείκτης στις 29,53 μονάδες. Στα 4,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Πτώση -2,68% η Alpha Bank στα 1,45 ευρώ, -4,62% η Πειριαώς στα 0,124 ευρώ, η Εθνική -5% στα 0,171 ευρώ, η Eurobank -3,83% στα 0,452 ευρώ. Στο «κόκκινο» ΔΕΗ -3,49%, Ελλάκτωρ -3,39%, ΕΛΠΕ -1,49%, ΜΙΓ -3,28%, Μυτιληναίος -1,59%, ΟΠΑΠ -2,02%, ΟΤΕ -0,99%, Τιτάνας -3,23%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις