Πολιτική

Στον ανακριτή το ζεύγος Παπαντωνίου


Ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς θα βρεθούν σήμερα, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου, που κατηγορούνται για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, που συνδέονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο όγκος της δικογραφίας που καλείται να αντικρούσει το ζεύγος Παπαντωνίου, είναι περίπου 800 σελίδες και παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην υπουργός έλαβε το ανωτέρω ποσό για να προωθήσει το 2003 συγκεκριμένη εταιρία για έργο που αφορούσε φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι η 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ως κύριου αναδόχου και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική 'Αμυνας.

Η ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρός της, Γιώργος Ευαγγέλου, καταλογίζουν στον κ. Παπαντωνίου ότι έλαβε χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου.

Το πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων Σημίτη φέρεται, σύμφωνα με τη δικογραφία, να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα , οι οποίες «απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε» και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές.
Παράλληλα, όπως τονίζεται, κινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά με τη διευκόλυνση που παρείχε μέσω εξωχώριων εταιρειών, συμφερόντων του αποβιώσαντος εκπροσώπου της THALES στην Ελλάδα, Χαράλαμπου Μπεκατώρου. Τα στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες αλλά και από τις κυπριακές Αρχές που έχουν συγκεντρώσει οι δύο δικαστικοί λειτουργοί συντείνουν στο συμπέρασμα τους ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε για την επίμαχη σύμβαση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μέρος του οποίου είναι το ποσό για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει ο κ. Παπαντωνίου, τα οποία μέσω 7 λογαριασμών και περίπου 35 υπολογαριασμών κατέληξαν στον ίδιο τον κατηγορούμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ανακριτών, οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. 

Από αυτούς τους λογαριασμούς χρησιμοποιήθηκαν οι 35  συνδεόμενοι «υπολογοριασμο» δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, προκειμένου να "χάνεται" κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. Η χαρτογράφηση των  κινήσεων αυτών, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, φαίνεται να καταδεικνύει ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και εν τέλει, κατά τους ανακριτές, ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών. Η όλη διαδρομή των, κατά τους ανακριτές, παράνομων χρημάτων έχει κομβικό πρόσωπο, συγκεκριμένο επιχειρηματία που είναι συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού, ο οποίος μέσω δικών του λογαριασμών «διένειμε» τα ποσά.

Ο πρώην υπουργός από την αρχή αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πως δεν εμπλέκεται σε καμία παράνομη δραστηριότητα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα