Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Μεγαλύτερο το ρήγμα ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ


«Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια φαίνεται πως διεύρυνε ακόμα περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας» εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ μιλώντας στη γαλλική Le Monde.

«Παρατηρούμε πράγματι τελευταία διαφορετικές οπτικές σε σημαντικά θέματα: ασφάλεια, εμπόριο, κλίμα, πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν κτλ. Δεν είναι καινούριο: γνωρίσαμε την κρίση του Σουέζ τη δεκαετία του 50, την αποχώρηση της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος, τον πόλεμο στο Ιράκ. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να παραμείνουμε ενωμένοι και να εγγυηθούμε την αμοιβαία ασφάλειά μας. Αναγνωρίζουμε μια μεγαλύτερη δέσμευση στο NATO από όλους. Όσο για τις ΗΠΑ, έχουν στην πραγματικότητα αυξήσει την παρουσία τους στην Ευρώπη. Στο Μόναχο το μήνυμα των ΗΠΑ ήταν η επιβεβαίωσή τους στην αποστολή του NATO, με το αίτημα βέβαια προς τους συμμάχους να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα. Επιθυμούν μια ισομερή κατανομή των βαρών. Όπως η Γαλλία, που είναι κοντά στο 2%, και υποσχέθηκε να το εκπληρώσει» τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στη Γερμανία, ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι «έχει ήδη σημειώσει πρόοδο, ξεκινώντας από πολύ χαμηλότερα από τη Γαλλία. Μας παρουσίασε ένα πλάνο με στόχο την αύξηση κατά 80% σε μια δεκαετία των αμυντικών δαπανών κι έχει συμβάλει με σημαντικό τρόπο στις επιχειρήσεις μας στο Αφγανιστάν, το Αιγαίο, τη Λιθουανία... Η ενότητα της Ευρώπης είναι σημαντική, αλλά δε μπορεί να υποκαταστήσει, να είναι μια εναλλακτική, της βορειοατλαντικής ενότητας. Η άμυνα της Ευρώπης εξαρτάται από το NATO, αφού το 90% των πολιτών της ΕΕ κατοικούν σε χώρες-μέλη του NATO. Έτσι περισσότερες ευρωπαϊκές προσπάθειες είναι κάτι καλό για το NATO. Θα βοηθήσει τις ικανότητες, τις επενδύσεις και το κοστοβόρο πρόβλημα του κατακερματισμού των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών» είπε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε πως «το μήνυμα για αύξηση των δαπανών δεν έχει σχέση με τη διάθεση των ΗΠΑ να πουλήσουν νέα όπλα στην Ευρώπη. Εκκινεί από όλα τα μέλη της Συμμαχίας κι όχι αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, όπου οι εντάσεις αυξάνονται. Το NATO επιμένει στην τήρηση των δεσμεύσεων, θα υποδείξει τις ελλείψεις, αλλά δε θα υποδείξει αυτή ή την άλλη αγορά» ανέφερε.

Ερωτηθείς για τους φόβους που εξέφρασε η Αγκελα Μέρκελ για μια διάσπαση της διεθνούς τάξης, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε: «Έχω βαθιά πίστη στους διεθνείς θεσμούς, τους οποίους κατά μεγάλο βαθμό έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Βρίσκονται υπό πίεση, αλλά έχουμε την ανάγκη για πιο δυνατούς θεσμούς, για να μειώσουμε τις ανησυχίες, τη μη προβλεψιμότητα και τη διαχείριση των κρίσεων. Πρέπει, παρόλα αυτά, να μεταρρυθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν. Mία από τις προτεραιότητές μου για το NATO είναι η προσαρμογή της δομής διοίκησης και ο τρόπος λειτουργίας του αρχηγείου» δήλωσε.

Αναφορικά με τη στάση των δυτικών δυνάμεων έναντι της Τεχεράνης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «όλοι οι σύμμαχοι θεωρούν ότι το Ιράν αναπτύσσει δυνάμεις για να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει ένοπλες ομάδες, κάνει δοκιμές πυραύλων και δε θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές οπτικές για τον τρόπο δράσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ανήσυχοι για την απειλή που παρουσιάζουν αυτοί οι πύραυλοι. Θα προσπαθήσω να εγγυηθώ την ασφάλεια και την προσαρμογή» είπε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να παραμείνει σε ισχύ η συνθήκη FNI, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Ναι, αν η Ρωσία εναρμονιστεί με τη συμφωνία μέσα σε έξι μήνες από την ανακοίνωση της απόσυρσης μέχρι την υλοποίησή της. Δεν υπάρχουν νέα αμερικανικά όπλα στην Ευρώπη, αλλά κυρίως ρωσικά. Η Μόσχα, λοιπόν, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να σώσει τη συμφωνία: να τη σεβαστεί. Το NATO δεν επιθυμεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών και είναι εξαιρετικά δεσμευμένο στον έλεγχό τους. Αλλά ο χρόνος τρέχει και πρέπει να προετοιμαστούμε και εμείς για έναν κόσμο χωρίς τη συνθήκη FNI. Και χωρίς φιλοδοξίες να αναπτύξουμε νέες πυραυλικές δυνάμεις στην ξηρά».

Πηγή: ΑΜΠΕ