Ελλάδα

Στο Υπ. Παιδείας η πρόεδρος του CERN για ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα


Νέες στρατηγικές συνεργασίας και υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, με τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο του διεθνούς ερευνητικού κέντρου CERN, Ούρσουλα Μπάσλερ, ενώ, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανταποδοτικότητα της ελληνικής συμμετοχής στο κέντρο, για την εκπαίδευση και εξειδίκευση μεταδιδακτορικών ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και την επίσκεψη μαθητών στις εγκαταστάσεις αυτού.

Η κ. Μπάσλερ τόνισε τη μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στα προγράμματα του CERN και ανέφερε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διένυσε η χώρα μας, από το 2015 έως σήμερα επιδεικνύει απόλυτη συνέπεια στην καταβολή της συνεισφοράς της. Η εμπιστοσύνη του CERN προς την Ελλάδα, σημείωσε, ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια και μπορούν να σχεδιαστούν από κοινού οι τομείς στρατηγικής μελλοντικής συνεργασίας. Οι λεπτομέρειες για τη διεύρυνση της συνεργασίας της χώρας μας με το CERN συμφωνήθηκε να εξειδικευθούν σε επόμενη συνάντηση στη Γενεύη. 

Ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Φωτάκης επισήμανε τις δυνατότητες διεύρυνσης και ενίσχυσης της συμμετοχής της Ελλάδας σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται το CERN (έρευνα, εκπαίδευση, βιομηχανία), υπογραμμίζοντας την εκφρασμένη θέληση της κυβέρνησης για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα ανταποδοτικότητας της ελληνικής συμμετοχής στο CERN, η οποία είναι υψηλότερη από ποτέ, που αφορούν την εκπαίδευση και εξειδίκευση μεταδιδακτορικών ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών, την επίσκεψη μαθητών στις εγκαταστάσεις του CERN, την κατάρτιση καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη διάχυση της επιστήμης και τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα προγράμματα του CERN, καθώς και την αντιμετώπιση χρεών παλαιότερων κυβερνήσεων. 

Στη συνέχεια, η κ. Μπάσλερ, μαζί με τον κ. Φωτάκη και την γγ Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, συμμετείχε σε εκδήλωση στον «Δημόκριτο», όπου συζήτησε με εκπροσώπους του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, ιδιαίτερα της φυσικής υψηλών ενεργειών, καθώς και ελληνικών επιχειρήσεων, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας μας στο CERN.