Επιχειρήσεις

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο ΟΠΑΠ για το ειδικό τέλος


Να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ο ΟΠΑΠ ζητώντας ν' ακυρωθεί η υπουργική απόφαση επιβολής ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού. Η απόφαση αυτή έρχεται ύστερα από τον γνωστό κύκλο διαβουλεύσεων και διαφωνιών καθώς όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός ο εν λόγω φόρος επιβαρύνει τους παίκτες και αποδίδεται από τον ΟΠΑΠ στο Δημόσιο. Κάνει λόγο επίσης, για έναν φόρο αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και αντίθετο στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ είναι αδύνατη η άμεση τεχνολογική προσαρμογή του λογισμικού συστήματος των ηλεκτρονικών μηχανημάτων του ΟΠΑΠ, έτσι ώστε να μπορεί να υπολογίζεται και να εισπράττεται το ειδικό τέλος, ενώ υπάρχει αδυναμία στην πράξη να ενσωματωθεί το τέλος στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού.

Επίσης, ο ΟΠΑΠ αναφέρει ότι λόγω του ειδικού τέλους, θα αναγκαστεί να σταματήσει ορισμένα παιχνίδια, με συνέπεια να υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, ενώ σημειώνει ότι δεν πρόκειται για ειδικό τέλος, αλλά για νέο φόρο, η επιβολή του οποίου παραβιάζει: 1) την συνταγματική αρχή της ισότητας και της καθολικότητας του φόρου, 2) την συνταγματική αρχή της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη και 3) την συνταγματική αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, η επιβολή του ειδικού τέλους παραβιάζει την ΕΣΔΑ, η οποία προστατεύει την οικονομική ελευθερία και την ιδιοκτησία, καθώς και την Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ.

Αναστολή στο χαράτσι του ΟΠΑΠ ζητούν οι πράκτορες

Την αναστολή εφαρμογής του πρόσθετου τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ για ένα τετράμηνο, ώστε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη στάση της απέναντι στο διαδικτυακό στοίχημα, ζητάει η ομοσπονδία πρακτόρων του οργανισμού (ΠΟΕΠΠΠ).

Η διοίκηση της ΠΟΕΠΠΠ επικαλείται την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αναβολή για ένα τετράμηνο, στην εφαρμογή του Ν.4346/15 αρθ.13 για την επιβολή του "τέλους", όπως ζήτησε η ΠΟΕΠΠΠ, νομίζουμε ότι είναι αναγκαία, για να τακτοποιηθούν αυτά τα ζητήματα».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΠΠΠ, «από την αρχή που άνοιξε το θέμα της νέας φορολόγησης των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών σαν ισοδύναμο στη συμφωνία με τους δανειστές, από τη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΠΠΠ, την 16η Νοέμβριου 2015 και τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Αλεξιάδη την ίδια ημέρα, είχε προταθεί άμεση τακτοποίηση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας με κανονική αδειοδότηση των ιντερνετικών εταιρειών και τη φορολόγησή τους, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

Μια πράξη που θα αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο πολλαπλάσια έσοδα. Δυστυχώς, όπως επισημαίνεται, σ' αυτή τη λογική, δίκαιη και συμφέρουσα πρόταση δεν δόθηκε η δέουσα σημασία από το ΥΠΟΙΚ και, έτσι, προχώρησε η επιβολή του "τέλους" στα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, με τον Ν.4346/15 αρθ 13».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις