Πολιτική

Στο σφυρί οι προβληματικές εταιρείες με «κακούς» μετόχους


Πώς οι τράπεζες θα πάρουν τον έλεγχο επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια και θα εκποιήσουν με συνοπτικές διαδικασίες την περιουσία τους

 

Χιλιάδες εταιρείες-ζόμπι με μη συνεργάσιμους μετόχους και διοικήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των τραπεζών,οι οποίες πιέζονται ασφυκτικά από τις εποπτικές αρχές να επιτύχουν τους τριμηνιαίους στόχους τους, ιδιαίτερα για τη μείωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, με την απειλή κυρώσεων, που θα πάρουν τη μορφή πρόσθετων προβλέψεων και θα επιβαρύνουν σοβαρά την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εποπτικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει στις τράπεζες ότι όσες επιχειρήσεις εμπίπτουν στο νόμο Δένδια, δηλαδή αποτελούν κατ’ εξοχήν «επιχειρηματικά ζόμπι», και έχουν μετόχους και διοικήσεις που αδιαφορούν για τη ρύθμιση των χρεών, θα πρέπει να οδηγηθούν στο... απόσπασμα: να τεθούν σε ειδική διαχείριση για να ρευστοποιηθούν με συνοπτικές διαδικασίες, εντός 12μήνου, τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τους επόπτες, δεν έχουν λόγο να περιμένουν τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος θα καλύψει τις δυνητικά βιώσιμες επιχειρήσεις, καθώς μάλιστα οι πρόνοιες του νόμου Δένδια για την ειδική εκκαθάριση δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν από την κυβέρνηση, παρά μόνο με ελάχιστες προσθήκες-τροποποιήσεις, οι οποίες δεν θα αλλάζουν την ουσία τους.

Οι τράπεζες έχουν χαρτογραφήσει τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο νόμο Δένδια, δηλαδή βρίσκονται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης χρηματικών υποχρεώσεων, ή εμφανίζουν για δύο συνεχόμενες χρήσεις αρνητικά ίδια κεφάλαια, ή καθαρή θέση χαμηλότερη του 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. λόγος λύσης της εταιρείας βάσει του άρθρου 48 του Ν. 2190).

Σε αυτές τις επιχειρήσεις, διοικήσεις και μέτοχοι θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να προχωρήσουν σε ρύθμιση υποχρεώσεων, στο πλαίσιο της οποίας απαραίτητη θα είναι η εισφορά νέων κεφαλαίων από τους μετόχους.

Στις περιπτώσεις, όπου οι μέτοχοι δεν συνεργάζονται, θα ακολουθείται η προβλεπόμενη από το νόμο συνοπτική διαδικασία «έξωσής» τους, ώστε να αναλαμβάνει τη διοίκηση ειδικός διαχειριστής, που θα ορίζεται από το δικαστήριο με βάση τις προτάσεις των πιστωτών, οι οποίοι θα πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον 40% των δανείων.

Ο νόμος προβλέπει ότι η αίτηση των πιστωτών για διορισμό διαχειριστή πρέπει να συζητείται από το δικαστήριο εντός διμήνου από την υποβολή της, ενώ ο διαχειριστής έχει την υποχρέωση να ρευστοποιήσει υπέρ των πιστωτών, ολικώς ή τμηματικά, το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησης εντός 12μήνου.

Αν από αυτή τη διαδικασία καλυφθούν πλήρως οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές, ό,τι περισσέψει επιστρέφεται στους μετόχους. Εάν δεν καλυφθούν, ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να ζητήσει την πτώχευση της εταιρείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες αναμένεται να κινηθούν πολύ γρήγορα μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ώστε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου να έχουν υποβάλει στα δικαστήρια σημαντικό αριθμό αιτήσεων για υπαγωγή επιχειρήσεων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και να καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι της εποπτείας για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις