ΕΥΖην

Στο σφυρί, η "Number One" Gibson κιθάρα του Les Paul


Το πρώτο εγκεκριμένο μοντέλο των ηλεκτρικών κιθάρων Gibson Les Paul – γνωστό ως "Number One' και το οποίο ήταν στην κατοχή του ίδιου του Les Paul – βγαίνει στη δημοπρασία "Exceptional Sale" του Christie’s της Νέας Υόρκης στις 13 Οκτωβρίου.

«Αυτή ήταν για τον πατέρα μου η πιο ιστορικά σημαίνουσα, πολύτιμη, καθοριστική και σημαντική κιθάρα, το κορυφαίο επίτευγμά του» λέει ο γιος του, ο Gene Paul.

Η Gibson Incorporated και ο Les Paul εξέλιξαν το μοντέλο "Number One" γύρω στα 1951-52. Εκείνη την εποχή, η Gibson είχε χάσει έδαφος, και μερίδιο αγοράς, στον ανταγωνισμό της με τη Fender, η οποία το 1950 είχε παρουσιάσει την Telecaster, την πρώτη μαζικής παραγωγής ηλεκτρική κιθάρα συμπαγούς σώματος.

Η Gibson προσέγγισε τον Les Paul – έναν από τους πιο δημοφιλείς τότε μουσικούς στις ΗΠΑ – να τους βοηθήσει να εξελίξουν δικό τους μοντέλο ηλεκτρικής κιθάρας συμπαγούς σώματος· η "Number One" Gibson Goldtop την οποία κατασκεύασαν θα ήταν η βάση για τις κιθάρες Gibson Les Paul που τελικά θα γίνονταν βασικό στοιχείο του rock n' roll.

Όπως σημειώνει το Rolling Stone, αυτή η "Number One" βγαίνει στο σφυρί από τον Gene Paul και τον εδώ και πολλά χρόνια κατασκευαστή κιθάρων Tom Doyle.

«Ο Les έφερε την ιδέα του στην Gibson και, αρχικά, την απέρριψαν αμέσως, αλλά ο Les ήταν αγύριστο κεφάλι. Επέμενε στις ιδέες του και στα πιστεύω του, ξέροντας ότι μια μέρα θα έβλεπαν το φως» θυμάται, σε ανακοίνωσή του, ο Doyle.

«Ο Les συνέχιζε να μαστορεύει και να εφευρίσκει και να κάνει όλο και καλύτερο αυτό που είχε στον νου του. Τελικά, μετά από περίπου δέκα χρόνια και μετά από πολλoύς πειραματισμούς και λάθη, οι καλοί άνθρωποι στην Gibson παρουσίασαν στον Les αυτήν ακριβώς την κιθάρα. Συγκινήθηκε βαθύτατα και πέταξε απ' τη χαρά του... και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία».

Φωτογραφία από: https://www.instagram.com/p/CSt6jCQHTIo/

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα