Τράπεζες

Το project του ΟΛΘ θα χρηματοδοτήσει και η Παρευξείνια Τράπεζα


Στο 17% το ελληνικό μερίδιο στις συνολικές χρηματοδοτήσεις. Παρείχε κεφάλαια 525 εκ. την τελευταία 4ετία στη χώρα

Την συμμετοχή της στην χρηματοδότηση των κυοφορούμενων επενδύσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βολιδοσκοπεί η Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου. Δεδομένου του γεγονότος ότι απομένουν ακόμα διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal με το κοινοπρακτικό σχήμα που ανέλαβε τον ΟΛΘ η διοίκηση της τράπεζας κρατά "σιγή ιχθύος" για την συνεργασία και το ύψος της στήριξης.

Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Παρευξείνια και το Ταμείο Διεθνούς Ανάπτυξης του ΟΠΕΚ (OFID), η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του Τούρκου προέδρου της Τράπεζας, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί, την επόμενη Παρασκευή 13 Ιουλίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Συνολικά στη γεωγραφική περιοχή της δραστηριοποίησής της, η Τράπεζα ενέκρινε την τελευταία τετραετία 70 πρότζεκτ, ενώ οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, με τις εκταμιεύσεις να υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 40%, σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει η Τράπεζα. Η Παρευξείνια είναι διακρατική τράπεζα, στην οποία μετέχουν 11 χώρες: η Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία (με τα μεγαλύτερα μερίδια) κι οι χώρες Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία Ουκρανία και Ρουμανία

Κεφάλαια 524,8 εκ την τελευταία 4ετία στην Ελλάδα

Στα 524,8 εκατ. ευρώ έφτασαν στην τετραετία 2014-2018, επί προεδρίας Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί, οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα της διακρατικής Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνιας"), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα 15 έτη (από ιδρύσεώς της εν έτει 1999 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, οι χρηματοδοτήσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα) δεν είχαν ξεπεράσει τα 252,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να εγκριθούν άλλα πέντε πρότζεκτ στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής αυτής αύξησης, η οποία "μεταφράζεται" στη χρηματοδότηση 10 πρότζεκτ στην τετραετία, έναντι 16 στη δεκαπενταετία, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον δεύτερη στη λίστα των χωρών με τον μεγαλύτερο όγκο χρηματοδότησης από την Παρευξείνια, με μερίδιο 17% επί του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, έναντι μόλις 4% προ τετραετίας. Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει ή συγχρηματοδοτήσει στην τετραετία εταιρείες όπως η MLS Πληροφορική, η Χατζηϊωάννου Βιομηχανική και Εμπορική Α.Ε, η Marmor, η Enegean Oil & Gas, ο ΟΤΕ και η Fraport.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο γενικός διευθυντής του OFID, Σουλεϊμάν Αλ Χερμπίς (Suleiman J Al-Herbish) γνωστοποίησε ότι από την έγκριση της λειτουργίας του το Ταμείο έχει εγκρίνει περισσότερα από 1,3 δισ. δολάρια για χρηματοδότηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε επιλέξιμες χώρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι μετά την υπογραφή του μνημονίου οι δράσεις στην περιοχή θα αυξηθούν.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις