Αγορές

Στο "πράσινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά τις τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται σύμφωνα με την πορεία που είχε προβλέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούνιο και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Πέτερ Κάζιμιρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν είναι υποχρεωμένη να εξαντλήσει το ποσό του 1,35 τρισ. ευρώ για τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP). «Έχω δηλώσει στο παρελθόν ότι, εφόσον θα έχουμε μία κατάλληλη δημοσιονομική απάντηση, τότε φυσικά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε τον συνολικό φάκελο (του PEPP)», είπε.

Στη Γερμανία, η συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αποφάσισε να επεκταθούν τα μέτρα για την απορρόφηση του αντίκτυπου από την κρίση του κορονοϊού, παρατείνοντας την εφαρμογή του προγράμματος για τη μειωμένη απασχόληση και το πάγωμα των πτωχευτικών κανόνων. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόστος των πρόσθετων μέτρων μπορεί να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ.

Η Γαλλία αναμένεται να παρουσιάσει στις 3 Σεπτεμβρίου το σχέδιό της για την οικονομική ανάκαμψη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Την ίδια ώρα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρήθηκε αμετάβλητη τον Αύγουστο καθώς χαλάρωσαν οι ανησυχίες για την ανεργία στη δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της στατιστικής υπηρεσίας Insee διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 94 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις. Οι ανησυχίες των νοικοκυριών για την ανεργία διατηρήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, με τη Γαλλία να λήγει το lockdown στις 11 Μαΐου.

Νωρίτερα, πτώση - ρεκόρ 9,8% σημείωσε το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, μετά την επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στις μεγάλες οικονομίες της G7, το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο στη Βρετανία (20,4%), ενώ στη Γαλλία υποχώρησε 13,8% μετά τη μείωσή του κατά 5,9% στο πρώτο τρίμηνο. Μεγάλη ήταν η πτώση του ΑΕΠ και στην Ιταλία, τον Καναδά και τη Γερμανία, (κατά 12,4%, 12,0% και 9,7%, αντίστοιχα, έναντι μείωσης 5,4%, 2,1% και 2,0% στο πρώτο τρίμηνο). Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,5% έναντι μείωσης 1,3% στο πρώτο τρίμηνο. Στην Ιαπωνία, όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν λιγότερο αυστηρά, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,8% έναντι μείωσης 0,6% στο πρώτο τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 12,1% και 11,7%, αντίστοιχα, έναντι μείωσης 3,6% και 3,2% στο πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 10,9%, μετά από την πτώση του κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο. Από τις χώρες της G7, τη μεγαλύτερη πτώση (21,7%) κατέγραψε η Βρετανία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 372.93 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 0.86%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,356.45 μονάδες, με κέρδη 0.8%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,045.7 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.14%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,186.3 μονάδες, με άλμα 0.95%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,048.43 μονάδες, ενισχύθηκε 0.8%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,133.5 μονάδες, με άνοδο 0.52%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,123 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0.21%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις