Αγορές

Στο "πράσινο" ξανά οι αγορές της Ευρώπης - Κέρδη πάνω από 1.5%


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά τη νέα κόντρα που διαδραματίζεται ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, ενώ ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι εταιρίες από την Κίνα, αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τα λογιστικά στάνταρντ θα διαγραφούν από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, ως τα τέλη του 2021. Ο Μνούτσιν, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι συνέστησαν την κίνηση αυτή στην Επιτροπή Χρηματαγοράς των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, για να διασφαλίσουν ότι οι κινεζικές εταιρίες εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες, όπως και οι αμερικανικές εταιρίες.

Το Πεκίνο επέβαλε, χθες, κυρώσεις σε 11 Αμερικάνους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και οι γερουσιαστές Ted Cruz, Marco Rubio, Tom Cotton, Josh Hawley και Pat Toomey, οι οποίοι επέκριναν το νέο νόμο ασφαλείας που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ. Η εν λόγω κυρώσεις ήταν αντίποινα για την ανακοίνωση κυρώσεων της Ουάσινγκτον, την περασμένη εβδομάδα, σε 11 αξιωματούχους, μεταξύ των των οποίων και η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο Χονγκ Κονγκ για εξαγωγή προς τις ΗΠΑ θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση ‘Made in China’ μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια της επιβολής του νόμου εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ και της αμερικανικής απόφασης να δοθεί τέλος στο ειδικό καθεστώς βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας για την πρώην βρετανική αποικία, κλιμακώνοντας την ένταση στις διμερείς σχέσεις που είναι ήδη οξυμένες λόγω των εμπορικών δασμών και της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι θα έχουν συνομιλίες το Σάββατο για να αξιολογήσουν τους πρώτους έξι μήνες της 'φάσης 1' στην εμπορική συμφωνία των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών ενισχύθηκαν, ύστερα από την ανακοίνωση αύξησης κατά 16,4% των πωλήσεων οχημάτων στην Κίνα τον Ιούλιο σε ετήσια βάση –ο τέταρτος συνεχής μήνας αύξησης καθώς η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά οχημάτων ανακάμπτει από τη βουτιά που σημείωσε μετά το lockdown που επιβλήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εργασία στη Βρετανία μειώθηκε κατά 220.000 στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε τον Ιούνιο, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από το 2009, καθώς η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε μεγάλη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών. Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων σημείωσε μείωση ρεκόρ, με πρώτους τους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε. Οι απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Βρετανία περιορίζει τον τεράστιο μηχανισμό διατήρησης των θέσεων εργασίας που προστατεύει τους υπαλλήλους. Η λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού πρόκειται να σταματήσει στο τέλος Οκτωβρίου.

Στη Γερμανία, ο επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW, που επισήμανε, ωστόσο, ότι οι ειδικοί βλέπουν τις τρέχουσες συνθήκες να βελτιώνονται μόνο σταδιακά. Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 71,5 μονάδες τον Αύγουστο από τις 59,3 ένα μήνα νωρίτερα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 58,0 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις -81,3 μονάδες από τις -80,9 ένα μήνα νωρίτερα. Αναλυτές προέβλεπαν να διαμορφωθεί στις -68,8.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 370.39 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 1.57%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,331.75 μονάδες, με κέρδη 2.21%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,152.1 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.68%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,946.15 μονάδες, με άλμα 2.04%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,027.99 μονάδες, ενισχύθηκε 2.41%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,195.5 μονάδες, με άνοδο 2.77%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,262 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.95%.