Αγορές

Στο "πράσινο" ξανά οι αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εξαιτίας τις αισιοδοξίας που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους για την επανέναρξη των σινοαμερικάνικων εμπορικών διαπραγματεύσεων και οι πληροφορίες για μείωση του βασικού επιτοκίου από τη Fed.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς απορρίφθηκε η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπορίς Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, ενώ το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ νομοσχεδίου που έχει σαν στόχο να αποτρέψει μια έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. 

Την ίδια ώρα, η νέα ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, προτού συνεδριάσει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο. Οι δέκα υπουργοί του αντισυστημικού Κόμματος Πέντε Αστέρων (M5S), οι εννέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς) καθώς και ένας από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (LEU) και η υπουργός Εσωτερικών, που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, ορκίσθηκαν, με πρώτο τον Κόντε, πίστη στη Δημοκρατία, στο Σύνταγμα και στους νόμους.

Παράλληλα, πτώση κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Η ζήτηση σημείωσε απώλειες κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν είχαν αυξηθεί κατά το ίδιο μέγεθος.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε και συμφώνησαν πως οι συνομιλίες τους για το εμπόριο να επαναληφθούν σε επίπεδο υπουργών στην Ουάσινγκτον «τις προσεχείς εβδομάδες», ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανοδικά κινήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας στο τέλη του Αυγούστου, καθώς όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1000 στις 217.000, κατά την εβδομάδα που έληξε στις 31 Αυγούστου. Παράλληλα, τις 195.000 έφτασαν οι θέσεις εργασίας που δημιούργησε, τον Αύγουστο, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,4% οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Wall Street Journal, στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, η οποία θα λάβει χώρα, σε δύο εβδομάδες, θα υπάρξει πιθανότατα νέα μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης ενώ υπάρχουν φωνές που ζητούν μείωση 50 μονάδων βάσης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 385.66 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.65%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,483.55 μονάδες, με άλμα 0.95%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7,270.97, χάνοντας το 0.55% της αξίας του.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12,129.89 μονάδες, με κέρδη 0.87%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,593.37 μονάδες, αυξήθηκε 1.11%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 21,945.50 μονάδες, με άνοδο 0.96%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,990.00 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1.51%.