Διεθνή

Στο πλευρό της Κύπρου ο ευρωπαϊκός Νότος


«Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7) στη Μάλτα.Επεσήμανε, ακόμα, ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά είναι ευρωτουρκικά, όπως ευρωτουρκικά είναι και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του στη Λευκωσία και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», διαμήνυσε ο Μακρόν.  

Την ίδια ώρα και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, αναφέρθηκε στην ανάγκη οι Med7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία.

Στην αναφορά του για την Κύπρο, ο κ. Μουσκάτ ανέφερε ότι σίγουρα θα πρέπει να καταγράψουμε και να εκφράσουμε «την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους Κύπριους φίλους μας για την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία».

Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κύπρο.

«Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, δήλωσε από την πλευρά του στην κοινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, διαμηνύοντας πως έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

«Εκφράζουμε την πλήρη μας υποστήριξη προς την Κύπρο. Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά από τη Μάλτα ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, προέταξε την ανάγκη υπεράσπισης των διεθνών δικαιωμάτων και του δικαίου σε όλες τις περιπτώσεις και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για την εκμετάλλευση των ίδιων της πόρων, ενώ υπογράμμισε ότι η αξία της αλληλεγγύης είναι θεμελιώδης στην ΕΕ και αφορά την Κύπρο και όλες τις χώρες όποτε η ακεραιότητά τους απειλείται.

Η Κοινή Διακήρυξη

Στην Κοινή Διακήρυξη τους, οι Med7 εκφράζουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». 

Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι επτά υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Παράλληλα, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Παράλληλα, σημειώνουν πως η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό κάνουν έκκληση προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.

Τέλος, οι Med7 αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις