Επιχειρήσεις

Στο μικροσκόπιο των αρχών και η Renault για το σκάνδαλο των ρύπων


Με αφορμή το ξέσπασμα του σκανδάλου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen προ ολίγων μηνών, οπότε και ανακαλύφθηκε ότι επί σειρά ετών τοποθετούσε στα οχήματά της ένα λογισμικό που παραποιούσε τις τιμές των εκπεμπόμενων ρύπων για να περνάει τα περιβαλλοντικά τεστ, πυροδοτήθηκε μια σειρά ερευνών και ελέγχων και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι γαλλικές υπηρεσίες έθεσαν στο στόχαστρο και την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, προκειμένου να ανακαλύψει τυχόν παρατυπίες. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας επισκέφθηκε κάποιους από τους χώρους της Renault που έχουν να κάνουν με δοκιμές προτύπων και την πιστοποίηση κινητήρων. Το γεγονός αυτό άφησε την εντύπωση πως η έρευνα σχετίζεται με τα πρότυπα εκπομπών ρύπων, στο απόηχο του σκανδάλου της Volkswagen.

Από το Σεπτέμβριο οπότε η αμερικανική αρμόδια αρχή γνωστοποίησε πως η Volkswagen ξεγέλασε τις δοκιμές των οχημάτων ντίζελ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες υφίστανται εξονυχιστικούς ελέγχους. Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο έρευνα της VW και δεσμεύτηκε πως θα την επεκτείνει σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, περιλαμβανομένων των Renault και Peugeot Citroen.

Ξεχωριστά, η ρυθμιστική αρχή της χώρας για το περιβάλλον ξεκίνησε τυχαίους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων για τις εκπομπές που βρέθηκαν στο εργαστήριο και στα πραγματικά νούμερα.

Η Peugeot ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ λογισμικό για τον έλεγχο τον εκπομπών κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Ωστόσο, στο άκουσμα ότι η Renault μπήκε στο μικροσκόπιο των αρχών, η μετοχή της έπεσαν σχεδόν 20%. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις