Χρηστικά

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ποιες υποθέσεις ελέγχονται


Ανοικτές υποθέσεις από το 2017 που οδεύουν προς παραγραφή, αποτελούν προτεραιότητα για τον ελεγκτικό μηχανισμό

Νέο γύρο αυστηρών ελέγχων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν ανοικτές υποθέσεις από το 2017 και παραγράφονται στο τέλος του έτους, «εγκαινιάζει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Λαμβάνοντας το έναυσμα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να τακτοποιήσει λίαν συντόμως εκκρεμότητες που ανάγονται από το 2017. Πρόκειται για μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, με τους φορολογούμενους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της Εφορίας και ως εκ τούτου να απέχουν μόνο μερικούς μήνες από την παραγραφή που έρχεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως αναφέρουν «πηγές» της ΑΑΔΕ, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων θα περάσουν από κόσκινο και ο έλεγχος θα είναι διττός. Θα «τσεκαριστεί» αν υφίστανται η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή, το εμβαδόν των ακινήτων, καθώς και αν πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης.

Επίσης το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι εντός του 2023 θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, για περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και μεταβιβάσεις ακινήτων, είχαν… λειψό φάκελο αλλά παρόλα αυτά η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Αυτό που διερευνήσουν οι φορο-ελεγκτικές αρχές είναι αν σ’ αυτές περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων πληρώθηκε ή όχι ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών. 

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Ποιες παλαιές υποθέσεις ακινήτων παραγράφονται

Να θυμίσουμε ότι με πρόσφατη εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή , παραγράφονται όλες οι υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν την 1η-1-2008.

Συγκεκριμένα, σε υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης μέχρι και την 31-12-2008 το δικαίωμα του δημοσίου για την επιβολή των φόρων έχει παραγραφεί.

Για τις υποθέσεις αυτές, εάν τυχόν εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. δηλώσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) φόρου κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, οι οποίες κατά την 28/3/2023 δεν έχουν διεκπεραιωθεί και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης, καμία ενέργεια δεν γίνεται από τις Δ.Ο.Υ. και οι σχετικές δηλώσεις τίθενται στο αρχείο.

Ακόμη, για τις υποθέσεις αυτές, από την 28η Μαρτίου 2023, δεν μπορεί να εκδοθεί εντολή ελέγχου ή να διενεργηθεί έλεγχος ή να κοινοποιηθούν πράξεις προσδιορισμού φόρου, ενώ οι υποθέσεις που τυχόν εκκρεμούν για φορολογικό έλεγχο τίθενται στο αρχείο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα