Χρηστικά

Στο κυνήγι των εσόδων, με «όπλο» τις προληπτικές κατασχέσεις


Χαμηλές οι προσδοκίες, πενιχρά τα αποτελέσματα - Καμπανάκι από ΕΣΕΕ για την επιβίωση των ΜμΕ

Σε πραγματικό αγώνα δρόμου βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιες αρχές για την είσπραξη εσόδων με απώτερο στόχο την ανεύρευση συνολικά περί τα 5 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους για την κάλυψη των στόχων. Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα μπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα με τα αποτελέσματα όμως να μην κρίνονται ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοχεία από την ΕΣΕΕ προκύπτει πως ο μέσος όρος είσπραξης ανέρχεται μόλις στα 530 ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σημείωνουν αυξητική τάση ενώ το μπλόκο στη ρύθμιση των 100 δόσεων από τους δανειστές για ιδιώτες και επιχειρήσεις δημιουργεί φόβους για πραγματικό "πάγωμα" καταβολής οφειλών από τα υπόχρεα πρόσωπα. Υπό αυτό το πρίσμα, στο "δύσπεπτο μενού" για την είσπραξη εσόδων έρχονται οι προληπτικές κατασχέσεις με τις αρμόδιες αρχές να δουλεύουν πυρετωδώς ώστε να εκδοθεί άμεσα και να τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος που σε εφαρμογή του ισχύοντος νόμου θέτει σε εφαρμογή το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων.

Κύκλοι του Υπ. Οικονομικών θέλοντας να καθησυχάσουν διευκρινίζουν πως είναι ένα μέτρο που θ' αφορά μεγάλες υποθέσεις και ως στόχο έχει την αποφυγή μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων ή της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. Οι περιπτώσεις εφαρμογής του δεν θα είναι μια πάγια τακτική και θα εφαρμόζεται κυρίως σε φυσικά/νομικά πρόσωπα με βεβαρυμένο παρελθόν και σε άλλες "μεγάλες περιπτώσεις".

Το κλίμα για την ώρα ωστόσο μοιάζει δυσοίωνο και πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται για την πορεία των αριθμών το επόμενο διάστημα. Άξια αναφοράς είναι επίσης ένα επιπλέον στοιχείο που παραθέτει η ΕΣΕΕ και συγκεκριμένα ότι το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ, γεγονός το οποίο συνδέεται ευθέως με δύο εξελίξεις: αφενός, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ, αφετέρου, η συντριπτική πλειοψηφία των καταθετών συνεχίζουν να έχουν στην τράπεζα λιγότερα από 5.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των ΜμΕ με σχετική επιστολή στο ΥΠΟΙΚ και άλλους αρμόδιους φορείς με 2 προαπαιτούμενα ώστε να καταφέρουν να αποπληρώοσυν τις υποχρεώσεις τους και να μην χρεοκοπήσουν

Διαβάστε αναλυτικά: «Καμπανάκι» ΕΣΕΕ για την επιβίωση των ΜμΕ. Τι ζητά από το ΥΠΟΙΚ

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις