Αγορές

Στο «κόκκινο» το χρηματιστήριο – Υποτονικό κλίμα στις αγορές


Η αρχική φόρα των αγοραστών και το θετικό μομέντουμ που καταγράφηκε κατά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά τη διήμερη ήπια διόρθωση, κατέβασε ταχύτητα. Ο Γενικός δείκτης κινείται έστω και οριακά στο «κόκκινο», εν μέσω υποτονικού κλίματος διεθνώς ενόψει των αργιών του Καθολικού Πάσχα.

Μία επίπλαστη ισορροπία διαμορφώνεται στην αγορά  και το φυσικό επακόλουθο θα είναι μία κίνηση γρήγορης εκτόνωσης. Το στοίχημα είναι αν η εκτόνωση θα έχει ανοδική ή καθοδική κατεύθυνση - εκεί παίζεται όλο το χρήμα των επιθετικών funds και των traders. Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά παραμένει σε τροχιά συσσώρευσης και ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να παλινδρομεί στη ζώνη 1.420-1.435 μονάδων.

Oι θετικές αναλύσεις, όπως η σημερινή της Moody’s, για τις ελληνικές τράπεζες δεν αντικατοπτρίζεται στο ταμπλό, όπου ο σχετικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,91%.  Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πάντως, παραμένουν οι προσδοκίες  για νέα επιχειρηματικά deal με εξαγορές και συγχωνεύσεις.

 Την ίδια στιγμή η κούρσα της μετοχής της Q&R (Quality & Reliability),  που χθες κατέγραψε νέα υψηλά 18ετίας(!), συνεχίζεται και σήμερα. Συγκεκριμένα πετάει»  στο +10% και στο 1,54 ευρώ, ενώ ανοδικά συνεχίζει και η CPI με κέρδη 3,64%. Αμφότερες προέρχονται από κλείσιμο στο limit up τους.

Στις ευρωαγορές μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τις αποφάσεις πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια στην Ευρώπη και ενώ επίκεινται οι αργίες για το καθολικό Πάσχα.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολισθαίνει 0,01% στις 18.397 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE100 πέφτει 0,11% στις 7.911 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC40 κερδίζει 0,06% στις 8.180 μονάδες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αποδυνάμωση του ιαπωνικού γεν, με τις βασικές του ισοτιμίες  να βυθίζονται στα χαμηλά 34 ετών και υποχωρούν στα επίπεδα του 1990. Οι αγορές αναμένουν τώρα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα τις χώρας (BoJ), οι οποίες όμως δεν δείχνουν πρόθυμες να παρέμβουν, εκτιμώντας ότι επί του παρόντος δεν συντρέχει λόγος στήριξης του νομίσματος. Αλλωστε, η πρώτη απόπειρα παρέμβασης με αύξηση επιτοκίων - την πρώτη εδώ και 17 χρόνια - δεν έφερε αποτέλεσμα.

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώνεται στις 1.421,19 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,09%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.431,22 μονάδες (+0,61%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 25,27 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,21%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+2,94%), της Σαράντης (+1,40%), του ΟΠΑΠ (+0,98%) και της Coca Cola HBC (+0,89%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-2,34%), της Πειραιώς (-0,88%), της Εθνικής (-0,81%) και της Alpha Bank (-0,78%).

Ανοδικά κινούνται 50 μετοχές, 58 πτωτικά και 19 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα