Αγορές

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια, αντέχει το ΧΑ


Επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων, με καταλύτη τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της τιμής του αερίου και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης - ιδιαίτερα της Γερμανίας, που είναι η "ατμομηχανή" της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αξιοσημείωτες αντοχές επιδεικνύει το ΧΑ, όπου οι απώλειες ήταν περιορισμένες, παρά την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, που ηγήθηκαν της ανάκαμψης τις προηγούμενες μέρες.

Ο δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, που σημείωνε άνοδο 0,50% το πρωι, έχει πάρει την κατιούσα και βυθίζεται -2%, δίνοντας κατεύθυνση στις αγορές. Η σκυτάλη περνά στη Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,90% ο S&P500 χάνει 1,15%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,70%.

Χειρότερη εικόνα στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, που βρίσκονται για δεύτερη μέρα σε δίνη πιέσεων. Περίπου 10 μονάδες βάσης ανέβηκαν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 1ετούς, 19(!) μβ του ελληνικού.

 Νωρίτερα η τιμή του φυσικού αερίου πήγε στα 234,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 3,8% σε ημερήσια βάση, ενώ η ευρώ η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα έφθασε τα 416 ευρώ ανά Mwh.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ επικράτησε επιφυλακτικότητα και το αγοραστικό ενδιαφέρον ατόνησε, με αποτέλεσμα ο ημερήσιος τζίρος να περιοριστεί σε μόλις 23,6 εκατ. ευρώ - στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά μπορεί να βρεί ισορροπίες στα τωρινά επίπεδα τιμών και να επιχειρήσει στη συνέχεια μία νέα ανοδική κίνηση προς τις 900 μονάδες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο,αλλά οι βασικοί δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,32% στις 896,05 μονάδες και χαμηλό -0,59% στις 887,92. Τερμάτισε στις 891,07 με απώλειες 0,24%.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,27% κλείνοντας στις 2.156,06 μονάδες. Κατά 0,36% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +0,60% και γύρισε καθοδικά μέχρι -1,88%. Εκλεισε με απώλειες 1,18%. Εντυπωσίασε η Attica Bank με άλμα +30% (limit up), λόγω των πληροφοριών ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της δεν θα υπερβούν τις προβλεπόμενες και ότι η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης θα προχωρήσει κανονικά. Με θετικό πρόσημο και η Εθνική (+0,5%) . Στον αντίποδα Πειραιώς  -2,1%, Alpha -1,5%, Τρ. Ελλάδος -1,2%. Αμετάβλητη η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Quest +3,4%, Σαράντης +2,4%, ΟΤΕ +1,9%, Coca-Cola και Μυτιληναίος +0,8%, Motor OIl και Aegean +0,6%. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Βιοχάλκο  -2,1%, Lamda και ΟΛΠ -1,2%,  Τιτάν και ΕλβάλΧαλκόρ  -1%, ΕΥΔΑΠ -0,7%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα