Αγορές

Στο "κόκκινο" ρίχνουν Σαλβίνι και Τραμπ τις αγορές στην Ευρώπη


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εξαιτίας των νέων επεισοδίων στην σινο-αμερικάνικη εμπορική διαμάχη και της κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατέγραψαν απώλειες, καθώς το κόμμα της Λέγκας, το οποίο μετέχει στον συνασπισμό που κυβερνά την Ιταλία μαζί με το Κίνημα των 5 Αστέρων, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει στη Γερουσία πρόταση μομφής για να ρίξει την κυβέρνηση Κόντε και ότι ελπίζει πως η χώρα θα πάει γρήγορα σε εκλογές.

Η αβεβαιότητα εντός των συνόρων της ΕΕ, μετά την κρίση στη Ρώμη, αποτυπώνεται στην πορεία των ευρωπαϊκών ομολόγων, που βρίσκονται ξαφνικά σε δίνη πιέσεων μετά από ένα παρατεταμένο ράλι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης δασμών αν υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Κίνα. 

Νωρίτερα, ο Τραμπ ζήτησε να μειώσει μια ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια, η Fed, υπογραμμίζοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι «δεμένη με χειροπέδες», εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ανέφερε ότι το ισχυρό δολάριο πλήττει την αμερικανική μεταποίηση. Ο Αμερικάνος πρόεδρος σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν διακόψει τις συνομιλίες με την Κίνα για το εμπόριο και συμπλήρωσε ότι δεν είναι έτοιμος να συνάψει εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να ασκεί μια συνετή νομισματική πολιτική ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας, υπογραμμίζοντας, σήμερα, ότι θα διατηρήσει το γουάν σταθερό. Στην τριμηνιαία έκθεση της η PBOC τόνισε πως θα καθοδηγήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς αύξηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επενδύσεων στη μεταποίηση και τις ιδιωτικές εταιρείες, ενώ θα στηρίξει τις εμπορικές τράπεζες στην αναπλήρωση κεφαλαίων μέσω διάφορων καναλιών, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης αέναων ομολόγων.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 371.56 μονάδες, με πτώση 0.84%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,333.74 μονάδες, μειωμένος κατά 1.23%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7,253.85 μονάδες, με απώλειες 0.44%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 11,693.80 μονάδες, χάνοντας το 1.28% της αξίας του.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,327.92 μονάδες, διολίσθησε 1.11%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,324.23 μονάδες, με βουτιά  2.48%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,757.80 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1.25%.