Αγορές

Στο κόκκινο οι τραπεζικές μετοχές, προσδοκίες για αντίδραση


Μετά από δύο ημέρες αψιμαχιών στην περιοχή των 600 μονάδων, οι βασικοί δείκτες του ΧΑ παίρνουν καθοδική κατεύθυνση, με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές που καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Αλλαγή σκηνικού αναμένεται τις επόμενες ώρες, καθώς αυξάνεται η μεταβλητότητα.

Καλύτερη εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, που βρίσκονται σε αναζήτηση ισορροπιών μετά από πολλές συνεδριάσεις με έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές κατεύθυνσης.Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα  στοιχεία για το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας στις μεγαλύτερες οικονομίες.  Ανησυχίες προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα σε Γερμανία-Γαλλία, και για τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ.
 Στο επίκεντρο της προσοχής και  ο ρυθμός επιστροφής στην κανονικότητα, με σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί προς αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Συναλλακτική άπνοια

Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν οι εκτιμήσεις  για τις επιδόσεις του τουριστικού τομέα και για την αναμενόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων, που θα δυσχεράνει τις προσπάθειες των τραπεζών να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Οι τραπεζικές μετοχές αντιμετωπίζονται πλέον με εύλογη επιφυλακτικότητα. Ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος (μόλις 23,2 εκατ. ευρώ χθες και 5 εκατ. σήμερα την πρώτη ώρα συναλλαγών), δείχνει ότι τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή αναμένοντας ασφαλέστρες ενδείξεις για την περαιτέρω πορείατων αγορών.

Την επιφυλακτικότητα ενισχύει η σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Φρανκφούρτη και Παρίσι κινούνται σταθεροποιητικά, με τον DAX και τον  CAC40 αντίστοιχα να σημειώνουν οριακές μεταβολές αλλάζοντας συνεχώς πρόσημο. Κέρδη περίπου 0,50% στο Λονδίνο.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι δείκτες κινήθηκαν με θετικό πρόσημο κατά το πρώτο ημίωρο.Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μιά γρήγορη μικρή “βουτιά”. Τώρα βρίσκονται στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,43% στις 598,88 μονάδες και γύρισε -0,84% στις 591,31. Τώρα βρίσκεται στις 593,1 μονάδες με απώλειες 0,55%. Το στοίχημα είναι τώρα η επάνοδος πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες  περαιτέρω σημαντικής πτώσης. Προς το παρόν τα τεχνικά στοιχεία συνηγορούν σε ενδοσυνεδριακή αντίδραση.
Κατά 0,65% υποχωρεί ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.423 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  ξεκίνησε με +0,37%, βυθίστηκε στη συνέχεια μέχρι -3,17% και  τώρα υποχωρεί κατά 2,25%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+1,1%). Εθνική -3,2%, Πειραιώς -2,3%,  Alpha, Eurobank και Attica Bank -1,8%.

Στο ταμπλό της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προηείται η Ελλάκτωρ (2,6%), που πούλησε στην Eldorado Gold το ποσοστό συμμετοχής της (5%) στα χρυσωρυχεία της  Χαλκιδικής. Ακολουθούν ΟΤΕ +1,8%,  Σαράντης +1,2%,  Aegean +0,9%,  Τιτάν +0,7%, Motor Oil  +0,5%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,4%, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ -1,7%,  ΕΛΠΕ -1,4%, Coca-Cola  και ΟΛΠ -0,8%.

Στα mid caps  συνεχίζεται η άνοδος των Πλαστικών Θράκης (+6,9%), που αναμένουν σημαντικά έσοδα-κέρδη από την επέκταση των εργασιών του στην κατασκευή μασκών. Ακολουθεί η κατασκευαστική Αβαξ (+3,4%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ιντρακάτ -3,8%, Cenergy -3,3%, Intralot  και Ολυμπιακή Τεχνική -2,4%.

Διαβάστε επίσης