Αγορές

Στο κόκκινο οι μετοχές, μικρές απώλειες στο ΧΑ


Πρόσκαιρη αναλαμπή ήταν και τέλειωσε, ένα “πουσάρισμα” από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που κάπως πρέπει να κινήσουν τα χαρτιά τους για να γράψουν κέρδη και υπεραξίες. Μετά το χθεσινό ενδοσυνεδριακό μινι ράλι με πρόσχημα τα -θετικά – στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, οι αγορές επιστρέφουν στην πεζή πραγματικότητα των προβλημάτων από την πανδημία και των εξαιρετικά αβέβαιων προοπτικών  στην παγκόσμια οικονομία.
 

Σε καθοδική τροχιά κινούνται σήμερα όλοι οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες (DAX -0,7%, FTSE100 -1,4%), οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν, ενισχύονται οριακά τα ομόλογα.  

Απώλειες και στο ΧΑ, όπου επικρατεί απόλυτη συναλλακτική άπνοια και ο τζίρος είναι απελπιστικά χαμηλός – μόλις 17 εκατ. ευρώ σε πέντε ώρες συνεδρίασης!

Η απραξία οφείλεται αφ' ενός στην απροθυμία ανάληψης ρίσκου και αφ' ετέρου στην απουσία των αμερικανικών χαρτοφυλακίων επειδή η Wall Street  είναι σήμερα κλειστή λόγω της αυριανής εθνικής γιορτής των ΗΠΑ.

Τα άσχημα νέα

Μετά την πρόσκαιρη επίπλαστη ευφορία που μεταδόθηκε χθες από τα διεθνή χρηματιστήρια,  η αγορά επικεντρώνεται πάλι στα καθ' ημάς και στα αρνητικά οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται. Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία σημείωσαν ρεκόρ στα τέλη Μαρτίου, φθάνοντας τα 36,3 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα ανησυχητικές και οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, με το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ότι τον Ιούνιο τα δημόσια έσοδα ήταν 40%(!) κάτω από τους στόχους.
Αισιοδοξία δεν εμπνέουν βέβαια ούτε τα στοιχεία για την πορεία της  ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας

Μετοχές και δείκτες

Μέσα σ' αυτό το αρνητικό κλίμα και την αβεβαιότητα που  δημιουργείται, η διόρθωση γίνεται το επικρατέστερο σενάριο για τα χρηματιστήρια.
Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με έντονες διακυμάνσεις την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, σημειώνοντας χαμηλά και υψηλά ημέρας. Στη συνέχεια ακολούθησαν πορεία συνεχούς διολίσθησης και τώρα βρίσκονται κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 662 μονάδες με κέρδη 3,21%, στο άνω όριο της περιοχής αντίστασης στις 657-663 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,45% στις 1.596 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,51% μέχρι +1,33%  και τώρα βρίσκεται στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 1,05%. Alpha και Eurobank -1,3%, Εθνική -0,7%, Πειραιώς και Attica -0,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Motor Oil με +2%. Ακολουθούν ΕΧΑΕ +1.6%, Βιοχα΄λκο +1,2%, ΕΥΔΑΠ +1%, Jumbo +0,5%.
  Στο κόκκινο Coca-Cola -1,9%, ΑΔΜΗΕ -1,7%,  Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,4%, Σαράντης -1,1%, Lamda -0,8% (παρά τη δημοσιότητα που δόθηκε στην επίσημη έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό)..

Διαβάστε επίσης