Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης- Βουτιά στη Γερμανία


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ νέα μέτρα εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς  η Ιταλία και η Ισπανία επέβαλαν νέους περιορισμούς για να ελέγξουν την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η Ιταλία επέβαλε κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις 6 το απόγευμα καθώς και το κλείσιμο των δημόσιων γυμναστηρίων και των κινηματογράφων, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την ώρα που πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης κατέγραφαν τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού.

Η κεφαλαιοποίησή της γερμανικής εταιρίας λογισμικού SAP μειώθηκει κατά 25 δισ. ευρώ, όντας πλέον στα 100 δισ. ευρώ, ενώ νωρίτερα η εταιρεία υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τα έσοδα του 2020.

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι εταιρείες ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και είναι πιο επιφυλακτικές για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo. O δείκτης μειώθηκε στις 92,7 μονάδες από 93,2 τον Σεπτέμβριο.

Έρευνες μεταξύ των υπευθύνων αγορών στην Ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε τον Οκτώβριο, αυξάνοντας τις προσδοκίες για μία δεύτερη ύφεση καθώς ένα νέο κύμα του ιού σαρώνει όλη την Ευρώπη.

Οι βρετανικές ρυθμιστικές Αρχές εξετάζουν να επιτρέψουν ξανά τη διανομή μερισμάτων από τα πιστωτικά ιδρύματα το επόμενο έτος.

Ξαναρχίζουν οι δοκιμές στις ΗΠΑ για το πειραματικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 356.05 μονάδες, μειωμένος κατά 1.78%. 

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,106.55 μονάδες, με πτώση 2.89%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 5,791.49 μονάδες, πέφτοντας 1.17%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,180.5 μονάδες, με βουτιά 3.68%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,816.12 μονάδες, διολίσθησε κατά 1.91%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 18,938.5 μονάδες, με απώλειες 1.8%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,800 μονάδες, χάνοντας 1.35%.