Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν μέσω νέων ανησυχιών για την ανάπτυξη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση , καθώς η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε, σήμερα, πως αναμένει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο μηδέν ή "ελαφρώς υψηλότερο" έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, δείχνοντας αύξηση τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης από το τρέχον επίπεδο.

H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Μάιο αλλά παρέμεινε ισχυρή, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας - που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών - υποχώρησε στις 54,9 μονάδες τον Μάιο από 55,8 τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 56,3 από 57,7 μονάδες, καθώς η αύξηση των τιμών έκανε κάποιους καταναλωτές επιφυλακτικούς. Παρά την επιβράδυνση της ζήτησης, οι εταιρείες αύξησαν το προσωπικό τους με ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο. Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από 55,5 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 51,2 από 50,7 μονάδες. Οι τιμές εισροών και εκροών των εργοστασίων της Ευρωζώνης παρέμειναν υψηλές, με τις εταιρείες να μετακυλίουν το αυξημένο κόστος πρώτων υλών στους πελάτες τους. Ο δείκτης τιμών εκροών υποχώρησε, πάντως, στις 76 μονάδες από το επίπεδο - ρεκόρ των 77,3 μονάδων τον Απρίλιο. Τα νέα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία διατάραξαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες που μόλις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από την πανδημία, με τις τιμές των πρώτων υλών να εκτινάσσονται και την πρόσβαση σε αυτές να μειώνεται.

Στη Γαλλία, επιβραδύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα. ο γαλλικός ΡΜΙ υπηρεσιών έφτασε στις 58,4 μονάδες, πέφτοντας από τις 58,9 μονάδες τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν 58,6 μονάδες. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Γαλλίας για τον Μάιο έπεσε στις 54,5 μονάδες από τις 55,7 μονάδες τον Απρίλιο, επίσης κάτω από τις εκτιμήσεις για 55 μονάδες. Ο σύνθετος ΡΜΙ άγγιξε τις 57,1 μονάδες από τις 57,5 μονάδες τον Απρίλιο, και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 57 μονάδες.

Χαμηλότερα κινήθηκε η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Μάιο. Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, έπεσε στις 53,8 μονάδες αυτόν τον μήνα από 56,0 τον Απρίλιο.

Βελτιώθηκε η διάθεση μεταξύ των γερμανικών εξαγωγικών επιχειρήσεων το Μάιο παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που επικρατούν στον κλάδο. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης προσδοκιών για εξαγωγές αυξήθηκε στις 4,5 μονάδες από τις 3 μονάδες τον Απρίλιο. Προστέθηκε επίσης μια δήλωση ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις παρέμειναν επιφυλακτικές και "τα προβλήματα logistics συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό βάρος". Οι επιχειρήσεις ηλεκτρικού εξοπλισμού ανέμεναν ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται σταδιακά, ενώ οι κατασκευαστές μηχανημάτων και εξοπλισμού ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξοι για τις διεθνείς τους δραστηριότητες.

Ο Ισπανός πρωθυπουρός Πέδρο Σαντσεθ ανέφερε πως "η Ισπανία και, θα έλεγα, η Νότια Ευρώπη, θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια απάντηση σε αυτή την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία «εντός ημερών», προεξόφλησε χθες Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, πρόσθεσε ωστόσο πως για να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας πιθανόν θα χρειαστεί η επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 431.63 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 1.12%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,649.55 μονάδες, με πτώση  1.59%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,487 μονάδες, χάνοντας 0.35%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,928.61 μονάδες, με βουτιά 1.74%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,253.14 μονάδες, διολίσθησε 1.66%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,881 μονάδες, με πτώση 1.06%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 8,631.05 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα